Aardwarmte als duurzaam alternatief: het actieplan versnelling geothermie


In januari 2024 werd het actieplan versnelling geothermie Noord-Brabant ondertekend, waarmee de samenwerking rondom geothermie in Brabant een nieuwe boost kreeg. De provincie Noord-Brabant, de gemeente Helmond en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen het voortouw als aanjagers van deze samenwerking, samen met zo'n 16 andere partners. Gezamenlijk werken ze aan de versnelling van geothermie als duurzame warmtebron in de provincie Noord-Brabant.

Geothermie: een duurzame toekomst

De provincie Noord-Brabant ziet geothermie als een duurzame warmtebron voor de toekomst. Geothermie is een energiebron die gebruikmaakt van de natuurlijke warmte die opgeslagen is in de aarde. In de Uitvoeringsagenda Energie 2024-2027 wordt geothermie genoemd als een goede optie voor het duurzaam verwarmen van woningen en de industrie. Het ontwikkelen van deze energiebron vraagt echter om goed onderzoek, tijd en middelen. Door samen te werken worden kennis, expertise en budget gebundeld. Dit helpt om de risico’s van geothermie beter te onderzoeken, deze gezamenlijk te dragen en tegelijkertijd de kansen optimaal te benutten.

Onderzoek en vooruitgang

Met het actieplan versnelling geothermie worden knelpunten en risico’s bij de toepassing van geothermie onderzocht. De eerste onderzoeken die voortkomen uit het actieplan zijn gestart in 2024 of starten in 2025. De focus ligt hierbij onder andere op het wegnemen van problemen, het verbeteren van geologische data en het verkennen van het potentieel van ondiepe geothermie. De eerste boring wordt voorzien in 2027.

Meer informatie over geothermie vind je op de website van EBN.