Warmtedialogen: samenwerken aan een duurzaam warmteplan
In 2024 heeft de Provincie Noord-Brabant Warmtedialogen gehouden. Door samen met gemeenten en andere betrokkenen te praten over de verdeling van warmte en een eventueel publiek warmtebedrijf, zijn belangrijke kansen en uitdagingen in beeld gebracht. Het resultaat? Een handleiding voor een pakket van maatregelen dat de provincie de komende jaren mogelijk zal nemen om de warmtetransitie in Brabant te versnellen.
De warmtetransitie in beeld
De provincie Noord-Brabant is begin 2024 gestart met de Warmtedialogen, mede vanwege de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw). In deze gesprekken met gemeenten en andere betrokkenen werd de rol van de provincie in de warmtetransitie besproken en de mogelijkheid van een publiek warmtebedrijf onderzocht. Tijdens de dialogen kwamen kansen en problemen voor collectieve warmte naar voren. Zo werd er gekeken naar de rol die een publiek warmtebedrijf kan spelen bij het behouden of uitbreiden van bestaande warmtenetten, en om nieuwe warmtenetten te maken.
Warmte als basisvoorziening
Uit de Warmtedialogen komt naar voren dat Brabant warmte als een belangrijke dienst ziet, net als water en elektriciteit. Dit versterkt de wens voor meer leiding vanuit de provincie en een publiek warmtebedrijf. De gesprekken geven de provincie voldoende vertrouwen om verdere stappen te zetten naar een publiek warmtebedrijf, waarbij de meerderheid van de aandelen in publieke handen komt.
Hoe nu verder?
De uitkomsten van de Warmtedialogen laten zien dat uitdagingen in de warmtetransitie verschillend zijn. Warmtenetten in grote steden vragen om andere technieken en oplossingen dan netwerken voor dorpen en kleinere gemeenschappen. Daarom zijn op basis van de gesprekken verschillende categorieën bepaald. Per categorie zal de provincie een passend pakket maatregelen maken voor de komende jaren.
Meer informatie over de Warmtedialogen vind je op de website van Energiewerkplaats Brabant.
Vragen over Energie Brabant?
Wij helpen je graag verder!