Vosdonk in Etten Leur
Bedrijventerrein Vosdonk ligt aan de westkant van de gemeente Etten-Leur, direct aan de rijksweg A58 (afrit 19). Het bedrijventerrein heeft een bruto oppervlakte van ongeveer 350 hectare. Op het terrein zijn ongeveer 350 bedrijven gevestigd verdeeld over verschillende sectoren zoals productie, assemblage, transport/logistiek, bouwnijverheid en zakelijke (industriële) dienstverlening.
Op het terrein werken ruim 9.000 personen uit Etten-Leur en de regio. De huidige situatie wordt gekenmerkt door een bedrijventerrein dat sinds 1950 flink gegroeid is. Er zijn nieuwere deelgebieden en ook verouderde, zeer versteende en onaantrekkelijke gebieden op Vosdonk.
Vosdonk in 2050
Het bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur is een aantrekkelijke omgeving voor de vele mensen die hier dagelijks werken. Er is een gevarieerde mix van bedrijven die samenwerken in een gezonde, groene werkomgeving. Alle transport is elektrisch of met groene waterstof. Dat zorgt ervoor dat de lucht schoon blijft. Doordat verkeer en vervoer minder ruimte nodig hebben, is er meer ruimte voor groen en water. Veel daken en gevels dragen bij aan deze groene uitstraling. Tijdens de lunchpauze maken werknemers een verfrissende wandeling door het groen. Het groen en water vermindert immers de hittestress op het terrein. Energie wordt zoveel mogelijk lokaal en duurzaam opgewekt, opgeslagen en slim ingezet: groene waterstof, biogas, thermische energie en elektriciteit. Voor grondstoffenstromen is er een lokale marktplaats die zo goed werkt dat afval niet meer bestaat. Bedrijven kennen elkaar goed en werken nauw samen. Zo zijn er gezamenlijke diensten die ingekocht worden door bedrijven en maken meerdere bedrijven gebruik van dezelfde bedrijfsgebouwen of faciliteiten.
Aan de slag
Voor het Grote Oogstterrein Vosdonk in Etten-Leur hanteren ze een integrale gebiedsgerichte aanpak. Hierbij zijn voor energietransitie en klimaatadaptatie al concrete acties benoemd. Voor de realisatie en ook de aanpak van de actielijnen is een bepaalde organisatiegraad en realisatiekracht (doekracht) op het bedrijventerrein noodzakelijk. Daarom zetten we tevens in op samenwerking en gaan we op zoek naar een passende samenwerkingsvorm. Het gaat hierbij om een grote en complexe opgave met meerdere stakeholders waarbij de realisatietermijn ook nog eens lang (20-25 jaar) genoemd kan worden. Met het Plan van Aanpak dragen we bij aan deze opgave. We richten ons in het bijzonder op de ambities die tot eind 2026 gerealiseerd kunnen worden.
Bestanden
Concept Plan van aanpak. Tevens aanvraag bijdrageregeling Grote Oogst: "Naar een duurzame economie op Vosdonk".
Contact
Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.