Werken aan transities op bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen: vaak verguisd. En ook vaak sluitpost in de ruimtelijke puzzel die gemeenten moeten leggen. Zeker de wat zwaardere industrie, recycling en logistiek kan steeds lastiger een plek vinden. Voor hightech bedrijven en kantoren is nog wel ruimte. Maar wat ik zie, is dat bedrijventerreinen steeds meer worden omarmd als oplossing voor maatschappelijke uitdagingen.
Zelf ben ik dagelijks actief met Grote Oogst, een aanpak gericht op het verduurzamen van 12 grotere bedrijventerreinen in Noord-Brabant. Samen met onder andere gemeenten, ondernemers en parkmanagers werk ik aan grote transities waar we als samenleving voor staan op het gebied van energie, circulaire economie en klimaat. En een bedrijventerrein is een ideale ‘speeltuin’ om aan transities te mogen werken. Bedrijven zijn namelijk een belangrijke motor van deze transities. En dan niet alleen de grote industriële en logistieke bedrijven. Ook het MKB is belangrijk en heeft een cruciale rol in het realiseren hiervan. Problemen en oplossingen komen op een bedrijventerrein samen. Dat vraagt echter wel om een gebiedsgerichte en integrale aanpak.
De meeste mensen vinden werken aan transities lastig – en dat is eigenlijk heel logisch. Ze manifesteren zich met een geheel eigen dynamiek, zijn lastig voorspelbaar en vragen om een geheel andere benadering dan we gewend zijn. Maar feitelijk is het een kwestie van omdenken: Maak van een probleem een oplossing! Markeer een stip op de horizon. Maar zorg ook voor doelen die op de korte en middellange termijn in afstemming tussen overheden en ondernemers kunnen worden gerealiseerd. Want bedrijven kunnen het niet alleen. En neem voor lief dat het soms wat langer kan duren of dat een doel wellicht niet wordt gehaald. Een transitie loopt niet van a naar b: hier open je een deur, maar elders gaan er twee dicht.
Werken aan transities is dan ook keihard werken. Het vraagt durf, creativiteit en doorzettingsvermogen. Van bedrijven, maar ook van (ons) overheden. Maar ook over grenzen heen durven stappen en bovenal het gesprek met elkaar aangaan. Ik ben dan ook heel blij met de vele nieuwe lunchwandelroutes op tal van Brabantse bedrijventerreinen.
Werken aan transities is ook leuk. Je werkt met elkaar aan vernieuwende oplossingen. En ik zie elke dag mooie voorbeelden van ondernemers op bedrijventerreinen die samenwerken en dingen voor elkaar krijgen: de buurman aan stroom helpen, onderling restwarmte uitwisselen of van afval weer grondstoffen maken.
Werken aan transities moeten we samen doen. Ieder vanuit zijn eigen rol en kracht en beschikbare middelen. Wij hebben elkaar allemaal nodig. Het begint bij bewustwording dat ook jouw bijdrage telt.
Contact
Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.