Column Irene Cortenbach

10 februari 2025Bevat visueel element: Foto

Graag wil ik mij aan jullie voorstellen. Mijn naam is Irene Cortenbach en sinds 1 januari jl. ben ik programmamanager Wonen, Werken en Leefomgeving bij de provincie Noord-Brabant. Ik werk ruim 10 jaar bij de provincie en heb mij eerder beziggehouden met mobiliteit, milieu, energie en circulaire economie.

Er liggen prachtige, maar ook complexe opgaven om Brabant mooier en duurzamer te maken. Er spelen immers veel ruimtelijke vraagstukken die impact hebben op de kwaliteit van onze leefomgeving. Dit gebeurt onder andere door het verduurzamen van bedrijventerreinen, met een focus op de 12 Grote Oogst-terreinen. De aanpak voor Grote Oogst is mij niet vreemd, want hiervoor was ik als programmamanager Milieu, Energie en Circulaire Economie al betrokken bij de verduurzamingsaanpak van deze bedrijventerreinen.

Energie heeft de volle aandacht bij bedrijven, enerzijds om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en bedrijfsprocessen te verduurzamen, anderzijds door het verkennen van de mogelijkheden van energy hubs om zo de problematiek van netcongestie aan te pakken. Dit vraagt om een goede samenwerking met en tussen de bedrijven op de bedrijventerreinen. Los van de vraag of Enexis mogelijkheden voor een energy hub ziet: zonder goede samenwerking en de bereidheid om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, kan een energy hub niet van de grond komen.

Met betrekking tot circulaire economie worden op diverse terreinen al stappen gezet op het hergebruik van afvalstromen en het matchen van grondstoffenstromen tussen bedrijven. Daarnaast worden ondernemers meegenomen in wat circulair ondernemen is en wat het kan opleveren.

"Verduurzaming is pionieren: soms doen we iets zonder zeker te weten wat het oplevert, maar dat mag ons niet weerhouden om stappen te zetten."

Er ligt dus een mooie, maar zeker ook uitdagende opgave voor de Grote Oogst-terreinen, want er is geen blauwdruk voor hoe dit te doen. We zijn immers bezig met transitieopgaven. Dat betekent dat we moeten pionieren en soms iets moeten doen waarvan we niet zeker weten wat het resultaat is. Daarom zijn kennisdeling en netwerkvorming van essentieel belang. Ik doe dan ook een oproep aan u om geleerde lessen met elkaar te delen—over wat goed gaat, maar zeker ook over wat niet goed ging. Zo kunnen we van elkaar leren en worden we samen wijzer en sterker.

Ik ben ervan overtuigd dat we, door hier samen in op te trekken, stappen te durven zetten en kennis te delen, elke dag een stap verder komen. Als we er samen de schouders onder zetten, kunnen we mooie resultaten bereiken in de verduurzaming van de Grote Oogst-terreinen!


Contact

Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.