Interview met Jacco Buisman Vijf Eiken Oosterhout
Bedrijventerrein Vijf Eiken-Heihoef in Oosterhout maakt deel uit van aanpak Grote Oogst. Hier werken bedrijven, gemeente en parkmanagement samen aan de energietransitie, klimaatadaptatie, slimme mobiliteit en circulaire economie op het terrein. Het budget is € 750.000, waarvan een derde van de provincie afkomstig is. “De cofinanciering en samenwerking versnellen het duurzaamheidsproces”, zegt Jacco Buisman, procesmanager van Grote Oogst Vijf Eiken.

Vijf Eiken-Heihoef is een van de 12 bestaande bedrijventerreinen in Brabant die sneller moet verduurzamen. Het Oosterhoutse terrein staat hiermee voor een flinke uitdaging. Van een forse reductie van CO2 tot opwekking van hernieuwbare energie. En van circulaire bedrijfsvoering tot vergroening van de locatie. Ook liggen er kansen in meer samenwerking en slimme mobiliteit. Het bedrijventerrein bundelde hiervoor de krachten met de gemeente en de provincie.
“Het gaat hier echt om co-creatie.”
“Het gaat hier echt om co-creatie”, vertelt Buisman. “Elke partij draagt een derde van het budget. De provincie zet ook nog capaciteit in en financiert de inzet van de Brabants Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). De samenwerking tussen alle stakeholders is absoluut gelijkwaardig. Je merkt dat iedereen er transparant in staat. En dat is essentieel bij een omvangrijke opgave als deze.”
Vervoer over water
Van de 105 bedrijven zijn de 18 grootste – met 70% van de medewerkers – aangehaakt. Ze werken onder meer aan de realisatie van een energiehub door energie uit te wisselen en gebruik te maken van een biovergister. Die moet jaarlijks 40 miljoen m³ duurzaam gas gaan produceren. In het kader van klimaatadaptatie is het terrein meer vergroend en voorzien van een duurzame wandelroute. Daarnaast wordt onderzocht of gezamenlijke mobiliteitsmaatregelen op het terrein de hinder door de verbreding van de A27 kunnen beperken. Een mogelijkheid is vervoer over water. “Vijf Eiken-Heihoef ligt aan het Wilhelminakanaal, maar de bedrijven maken hier nog nauwelijks gebruik van”, aldus Buisman.
Olievlekwerking
Als het traject eind 2026 afloopt, staat er een bedrijventerrein waar veel bewuster wordt omgegaan met duurzaamheid, verwacht hij. “Dan is het besef ingedaald dat duurzaamheid vooral gaat om ‘doen’. Bedrijventerreinen in de omgeving kijken met veel belangstelling naar wat hier gebeurt. We hopen dan ook op een olievlekwerking.”
Contact
Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.