Technische richtlijnen
1. Duidelijk gericht op het onderwerp en sterke compositie
- Houd beelden rustig en simpel, beperk je tot wat er echt op de foto moet staan en hoe je het onderwerp het beste/duidelijk in beeld kunt brengen.
- Zorg voor diepte. Diepte zorgt ervoor dat de kijker wordt meegenomen in het beeld. Naast duidelijk gericht op het onderwerp is de context belangrijk. Deze moet niet te druk zijn, en aansluiten bij de inhoud van je onderwerp.
- Laat mensen, dieren, innovaties in hun ‘natuurlijke’ omgeving zien.
- Gebruik spannende lijnen in het beeld om de kijker naar het onderwerp te trekken.
- Gebruik vogel- of kikkerperspectief om een sterke compositie te krijgen zonder dat dit een trucje wordt.
- Vermijd storende details, kijk goed naar alle hoeken in het beeld om te zien of er storende dingen zijn die er niet thuishoren. Let ook op wat er voor en achter het onderwerp te zien is, zodat dat niet meer aandacht trekt dan het onderwerp zelf.
- Laat bij onderwerpen met negatieve aspecten zien wat er wel mogelijk is, niet wat er fout is. Beelden hebben een positief karakter en laten de kansen van de boodschap zien.
Andere goede voorbeelden
2. Spannend licht
- De sfeer van Noord-Brabant is ook zichtbaar in de omgeving: stad, natuur en platteland. Zorg dat weersomstandigheden het beeld versterken, maak gebruik van licht, wolken, schaduw, avond scenes om het beeld spannend te maken.
- Kunstlicht (continulicht en flitslicht) is toegestaan om het onderwerp uit te lichten, te accentueren of te optimaliseren.
- Flits niet te extreem.
Voorbeelden
3. Kleurgebruik
- Beelden zijn full colour (met uitzondering van historische archiefbeelden) en contrastrijk.
- Het uitgangspunt voor kleurgebruik in de foto’s is: ‘diep van kleur, maar natuurlijk’. Een grijze dag is ook natuurlijk, maar zorg dan voor een kleuraccent (bijvoorbeeld een speeltoestel in een speeltuin die kleur heeft, of een stoplicht) en zoek naar het contrast.
- Zorg voor dieptewerking en kleur in het beeld, zodat het beeld ruimtelijk blijft en niet plat oogt. Vermijd bijvoorbeeld een ‘waas’ of sepia-achtige eentonige kleuren.
- Zorg er ook voor dat lucht in het beeld niet wit is, maar kleur heeft.
4. Houding
- Maak het Brabantse gevoel zichtbaar in de blik of houding van mensen. Om dit te ondersteunen kun je spannende belichting toepassen. Een blik of houding is:
- open
- vooruitkijkend (letterlijk of in lichaamstaal)
- zeker
- onderzoekend
- vriendelijk
- gericht op de toekomst
- Geportretteerde mensen mogen in de camera kijken.
5. Uitzoomen
- Zorg dat beelden de kern van de boodschap in context laten zien. Beelden zijn daarom uitgezoomd maar met duidelijke lijnen die de kijker het beeld in trekken.
- Zorg dat er genoeg context en ruimte aan de randen van de foto zit om deze cross mediaal (voor verschillende toepassing in online en offline communicatiekanalen) te kunnen gebruiken. Let op: maak hier geen compromis, maak beeld in horizontale en verticale oriëntatie.
6. Profiel, resolutie en formaat
- Lever altijd een kleurenfoto.
- Kleurprofiel sRGB.
- Lever altijd beelden aan in HR (hoge resolutie) en JPEG-format.
- JPEG-compressieverhouding 9 of hoger op een schaal van 10.
- De langste zijde minimaal 3.500 pixels, in 300 dpi voor drukwerk en 72 dpi voor digitaal.
- Stem eventueel bestandsformaat af met de opdrachtgever.