Beheer provinciale gronden
De provincie Noord-Brabant is eigenaar van circa 3.000 hectare natuur- en landbouwgrond. Deze grond is tijdelijk in eigendom en uiteindelijk bestemd voor de realisatie van verschillende provinciale doelen.
Nieuws
Wegens een (langdurende) storing op de site van het RVO is het voor de afdeling Pacht & Beheer momenteel niet mogelijk om de pachtcontracten digitaal aan te bieden aan de gegunde partijen. Zodra de site van het RVO weer werkt, zal de afdeling Pacht & Beheer haar werkzaamheden hervatten. Het kan daardoor voor komen dat de pachtcontracten later worden aangeboden dan verwacht, zeker gezien de huidige achterstand welke door voornoemde storing is ontstaan.
Vanaf heden tot en met vrijdag 4 april 2025 12.00 uur worden nog enkele beschikbare clusters/percelen aangeboden. Het gaat om percelen die ten tijde van de openbare inschrijving nog niet beschikbaar waren, percelen onlangs in eigendom verkregen of percelen/clusters waarvan de status onjuist vermeld was. U kunt daar conform de bij de percelen aangegeven voorwaarden op inschrijven. De gunningslijst van de inschrijfronde van maandag 20 januari 2025 t/m 7 februari 2025 is beschikbaar.
Beheer op maat
Zolang deze doelen nog niet zijn gerealiseerd, geeft de provincie deze gronden in pacht uit. Als het mogelijk is, zorgen we er samen met de pachter al wel voor dat door specifieke gebruiksvoorschriften wordt voorgesorteerd op het uiteindelijke doel. Op gronden die zijn gelegen binnen het Natuurnetwerk Brabant mag bijvoorbeeld geen mest aangewend worden en geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. We noemen dat: 'Beheer op maat'.
Duurzaam beheer
Maar ook voor onze andere gronden vinden we duurzaam beheer belangrijk. De gebruiksvoorwaarden houden daarom rekening met duurzaamheidsdoelstellingen op de thema’s: bodem, water en biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied). Het gebruik van glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen is bijvoorbeeld verboden. Ondernemers, die op basis van een duurzaamheidscertificaat een bijdrage leveren, hebben zelfs een voordeel bij de gunning. Zie voor een verdere uitleg de pagina Duurzaamheidsscore.
Beheertermijn
Omdat de provincie de gronden meestal snel nodig heeft voor de inrichting tot natuur, de aanleg van een weg of om te ruilen tegen grond die voor de provincie op een doelplek ligt, is de beheertermijn vaak één jaar. Maar als de planning het mogelijk maakt, kan het zijn dat grond voor 2 of zelfs 3 jaar wordt aangeboden. Maar beheer is dus uiteindelijk altijd tijdelijk.
Vragen?
Wij helpen u graag verder!