Spreekbeurtinformatie


Wil je een spreekbeurt houden over de provincie Noord-Brabant? Of een werkstuk maken? Zoek je hiervoor interessante en leuke informatie? Dan ben je hier aan het goede adres.

Wat is de provincie Noord-Brabant precies?

De provincie Noord-Brabant is als gebied een onderdeel van Nederland, maar het is ook een politiek-bestuurlijke organisatie.

Verschil en overeenkomsten met andere politiek-bestuurlijke organisaties

  • In Nederland (landelijk niveau) beslissen ministers over zaken die elke Nederlander aangaan. Zoals over de hoogte van de belastingen of de kwaliteit van het schoolonderwijs. Meer weten: parlement.com.
  • In gemeenten (gemeentelijk niveau) beslissen wethouders over zaken die de alle inwoners van een gemeente aangaan. Zoals over de openingstijden van zwembaden of de ophaalmomenten van huisvuil.
  • In de provincie (provinciaal niveau) beslissen gedeputeerden over zaken die inwoners van Brabant aangaan. Bijvoorbeeld over de aanleg van een weg of de vestiging van fabrieken in Brabant.

Provincie en provinciehuis

De provincie zit tussen de beslissers van het rijk en van de gemeenten in. Daarom noem je de provincie een midden-bestuur. Het provinciehuis staat in 's-Hertogenbosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Je kunt er een kijkje nemen.

Wat doet de provinciale organisatie precies?

De provincie is eenvoudig gezegd actief op het gebied van ruimte, economie, milieu, mobiliteit en cultuur. Voor uitgebreide informatie over alle werkzaamheden van de provincie is op brabant.nl heel veel te lezen.

Wie is de baas van de provincie Noord-Brabant?

Een provincie heeft niet één baas, er zijn er meer. Op de eerste plaats zijn dat alle Brabantse burgers van 18 jaar of ouder. Er zijn er bijna 2,5 miljoen dus dat is heel erg veel om een provincie mee te leiden. Daarom kiezen Brabanders een aantal mensen om hen te vertegenwoordigen in een volksvertegenwoordiging. Een andere naam daarvoor is Provinciale Staten.

Provinciale Staten / Commissaris van de Koning

In Brabant heeft de Provinciale Staten 55 leden die elke 2 weken vergaderen onder leiding van de commissaris van de Koning. Onze koning benoemt de Commissaris volgens een benoemingsprotocol, want het is geen gekozen functie.

Gedeputeerde Staten

Ook 55 Brabanders (leden PS) zijn er heel veel om een provincie mee te leiden. Daarom wijzen ze op hun beurt ook mensen aan die de dagelijkse leiding hebben over de provincie. Deze mensen, ofwel gedeputeerden, vormen samen Gedeputeerde Staten. Ze vergaderen elke week, onder leiding van de commissaris van de Koning.

De controle over de beslissingen en de activiteiten van de gedeputeerden gebeurt door Provinciale Staten. Tot slot geven de Brabanders van 18 jaar en ouder elke 4 jaar - tijdens de Provinciale Staten verkiezingen - aan of zij vinden dat hun volksvertegenwoordiging het goed heeft gedaan of niet.

Hoe werkt dat met verkiezingen?

In Nederland hebben we verschillende soorten verkiezingen, zoals landelijke verkiezingen en gemeentelijke verkiezingen, maar ook provinciale verkiezingen. Elke verkiezing is in principe elke 4 jaar. Alle Brabanders van 18 jaar en ouder krijgen een uitnodiging om hun stem uit te brengen op hun politieke partij naar keuze.

  • Direct naar het sluiten van de het stembureau, vind het tellen van de stemmen plaats.
  • Alle stemmen bij elkaar vormt de stemuitslag die bepaalt welke partijen deel gaan uitmaken van Provinciale Staten.
  • De partijen in Provinciale Staten overleggen vervolgens met elkaar wie deel gaan uitmaken van Gedeputeerde Staten en uit hoeveel personen die bestaat.
  • Dat overleg vindt plaats onder leiding van een formateur, die door is aangewezen door de partij met de meeste stemmen.

Bestuursakkoord

De gekozen personen in Gedeputeerde Staten komen schrijven samen aan een zogenaamd bestuursakkoord. Dit document beschrijft wat de gedeputeerden de komende 4 jaar gaan doen en wat ze willen bereiken. Dit bestuursakkoord is dus heel belangrijk. Wanneer Provinciale Staten het eens zijn met de inhoud van het Bestuursakkoord, gaan de gedeputeerden hard aan de slag.

Omdat er heel veel kennis nodig is van heel veel onderwerpen, krijgen de gedeputeerden gelukkig wel hulp. Die hulp komt van de ambtenaren. Zij onderzoeken bepaalde onderwerpen en bereiden onderwerpen voor, zodat Gedeputeerde Staten haar werk goed kan doen en goede beslissingen kan nemen.

Gebied provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant is ook een regio, een gebied, een onderdeel van Nederland. Het is heel leuk om allerlei kaarten te bekijken van het gebied Noord-Brabant.

In Brabant liggen 56 gemeenten. De commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant benoemt de burgemeester van elke gemeente.

Geschiedenis van Brabant

De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent. Vroeger was de provincie Noord-Brabant één gebied samen met de provincie Brabant die in België ligt. Hoe dat precies zit en nog veel meer over de geschiedenis lees je op brabant.nl en bijvoorbeeld op Wikipedia of brabantserfgoed.nl. Bekijk ook de regiocanon van Brabant.

Brabantse vlag, wapen en volkslied

De provincie Noord-Brabant heeft net als elke andere provincie een eigen vlag en wapen. Het volkslied is een ander verhaal. Nederland heeft als volkslied het Wilhelmus. Alle provincies in Nederland hebben ook een eigen volkslied. Maar Brabant is de enige provincie zonder volkslied. Dat is er nooit van gekomen. Af en toe is er een initiatief voor een eigen Brabants volkslied, maar dan zijn de meningen te verdeeld over wat het volkslied moet zijn.

Natuurlijk zijn er wel prachtige liedjes gemaakt over Brabant. Bijvoorbeeld het lied 'Brabant' door Guus Meeuwis wat alle Brabanders uit volle borst mee kunnen zingen.

Brabants dialect

Weet je wat een bézie is? En kummeluk? Koekwaus? Bestuiten? Het Brabantse dialect heeft veel grappige woorden.

BB-ers

In Nederland zijn er heel veel Bekende Brabanders. Sporters (zoals Marianne Vos of Michael van Gerwen), artiesten (Jaqueline Govaert), cabaretiers (Theo Maassen), presentatoren (Albert Verlinde), kunstenaars (Jeroen Bosch, Vincent van Gogh). Er zijn nog veel meer Bekende Brabanders.

Carnaval

Brabant is natuurlijk dé carnavalsprovincie. Welke namen de Brabantse steden met Carnaval hebben lees je op de carnavalskaart. Op het internet is ook veel over carnaval te vinden.

Feiten en cijfers over Brabant

Er zijn enorm veel feiten en cijfers te geven over Brabant. Zo is het inwonersaantal 2,4 miljoen. Per vierkante kilometer wonen er 493 mensen in Brabant. Er is 591 kilometer provinciale weg en 1 op de 2 inwoners in Brabant heeft een auto. Meer feiten en cijfers vind je op cbs.nl

Prijzen en onderscheidingen

De provincie Noord-Brabant reikt belangrijke prijzen uit. Bijvoorbeeld een prijs voor Brabanders die veel doen voor andere Brabanders of voor bedrijven met een goede nieuwe uitvinding.

Vakantie en uitgaan

Brabant is een prachtige provincie: er is mooie natuur, er zijn gezellige dorpjes, grote steden, veel riviertjes en meren… voor ieder wat wils.

Er is allerlei informatie te vinden over wat je allemaal kunt doen voor een vakantie of een dagje uit. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites VisitBrabant en VVVBrabant.

Opleuken van je werkstuk

Wil je je werkstuk of je spreekbeurt mooi maken, dan zijn hier een een aantal goede links:

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je iets mist?


Contact Jong in Brabant

Heb je vragen, wil je meer informatie, heb je goede ideeën of wilde plannen? Laat het ons weten via jonginbrabant@brabant.nl.