Vragen over laadinfrastructuur
Er komt veel kijken bij de keuze voor laadvoorzieningen. Zo moet je bijvoorbeeld inzicht hebben in je aankomende energievraag, jouw netaansluiting en technische vereisten. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur heeft een handreiking geschreven, waarin een gedetailleerd stappenplan is opgenomen. Dit stappenplan geeft je inzicht in jouw specifieke behoeftes. Met deze informatie kun je vervolgens leveranciers gaan benaderen.
Een belangrijk aandachtspunt is de benodigde en beschikbare tijd om het voertuig op te laden. Kan dit bijvoorbeeld 's nachts, dan volstaat een AC-lader van bijvoorbeeld 22 kW. Het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur heeft een Basisset AC-laadinfrastructuur opgesteld waarin de belangrijkste aandachtspunten staan beschreven.
Wil je overdag of tussentijds sneller laden, dan kan een DC-lader van 50 kW of meer nodig zijn. Ook hiervoor heeft het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur een Basisset DC-laadinfrastructuur opgesteld met de belangrijkste aandachtspunten.
Dit jaar zijn er diverse subsidies beschikbaar voor de aanleg van laadinfra:
- SPRILA Aanschaf: Subsidie voor de aanschaf van private laadinfra en opslagsystemen. Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sseb/aanschaf
- SPRILA Advies: Subsidie voor advies over private laadinfra en opslagsystemen. Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/subsidieregelingen-laadinfrastructuur-sprila-en-spula/sprila-advies
Bekijk het landelijk overzicht van Clean Energy Hubs met locaties waar groene brandstoffen te vinden zijn. Daarnaast houdt Bluekens Truck & Bus een overzicht bij van laadlocaties die geschikt zijn voor vrachtwagens en bussen.