Vragen over netwerkaansluiting
Dit is afhankelijk van de gewenste laadsnelheid, de grootte van je eigen aansluiting en het eigen energiegebruik. Indien de som van het eigen (piek)energieverbruik en de gewenste laadsnelheid groter is dan de grootte van de aansluiting, dan kun je mogelijk met slim laden toch nog uit de voeten. Je laadt dan wanneer de rest van je energieverbruik laag is. De resterende aansluitcapaciteit gebruik je om te laden.
De netbeheerders, zoals Enexis in de provincies Noord-Brabant en Limburg, hebben een handige rekentool ontwikkeld om te bepalen hoeveel elektriciteit je nodig hebt bij elektrificatie van je wagenpark. Ze roepen logistieke ondernemers op om de rekentool te gebruiken en het gesprek met de netbeheerder zo snel mogelijk aan te gaan.
Helaas zit het elektriciteitsnet in de provincies Noord-Brabant en Limburg grotendeels vol voor nieuwe grootverbruikersaansluiting. De netbeheerders hebben een landelijke capaciteitskaart gepubliceerd om meer inzicht te geven in de situatie voor verschillende gebieden.
Als je geen (grotere) aansluiting krijgt omdat het elektriciteitsnet vol is, zijn er verschillende alternatieven mogelijk:
- Netbeheerders zijn druk bezig met het uitbreiden van het net om extra capaciteit te realiseren. Informeer bij jouw netbeheerder wanneer het net in jouw regio uitgebreid wordt.
- Op dit moment worden verschillende soorten aansluitingen bij de netbeheerder onderzocht en geïmplementeerd. Mogelijk kom je in aanmerking voor een contract waarbij je alleen binnen bepaalde tijdsvensters extra elektriciteit mag afnemen. Of misschien kun je een grotere aansluiting krijgen onder de voorwaarde dat de netbeheerder je mag vragen het laden tijdelijk te onderbreken. Neem contact op met jouw netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.
- Heb je buren die ook een grotere aansluiting nodig hebben omdat ze ook laadinfrastructuur willen aanleggen? Of willen ze elektriciteit van hun zonnepanelen terugleveren? Dan is het een optie om je aansluiting te delen, of om de opgewekte elektriciteit van de buren te gebruiken om jouw voertuigen op te laden, zonder dat de netbeheerder hiertussen zit. Meer informatie over het delen van elektriciteit en het opzetten van een energiehub vind je op de website van RVO.
Tot slot heeft CE Delft in opdracht van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur onderzoek gedaan naar mogelijke maatregelen die je zelf of in samenwerking met andere bedrijven kan uitwerken.