Over de regelingen


Agrarische ondernemers hebben verschillende mogelijkheden om de stikstofneerslag te verminderen. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor extensiveren, omschakelen, innoveren, verplaatsen of stoppen. De ondernemer maakt zelf een keuze en kan hierbij gebruik maken van ondersteunende regelingen en extra begeleiding van een zaakbegeleider.

Veehouders kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. Dat is vrijwillig. De subsidie kan helpen om de financiën na beëindiging passend te maken. Het bedrijf moet dan wel een bepaalde mate van stikstofdepositie veroorzaken op overbelaste Natura 2000-gebieden. (Stikstofdepositie: wanneer stikstofoxiden en ammoniak in de lucht uiteindelijk weer op de grond komen.) Daarnaast zijn er extra regelingen om agrarische ondernemers die doorgaan met hun bedrijf financieel te ondersteunen bij het verminderen van de stikstofuitstoot.

Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus)

Ondernemers die willen stoppen met het bedrijf of een bedrijfslocatie, kunnen met de Lbv-plus een ruimhartige subsidie aanvragen. Agrarische bedrijven die landelijk de meeste stikstofneerslag veroorzaken op overbelaste Natura 2000-gebieden en hiermee vallen onder de aanpak piekbelasting, kunnen deze subsidie aanvragen. Dit kunnen bedrijven zijn in de melkveehouderij, pluimveehouderij (kippen en kalkoenen), varkenshouderij of vleeskalverhouderij. Met de AERIUS Check kunt u kijken of uw bedrijf in aanmerking komt voor de regeling. De Lbv-plus staat open van 3 juli 2023 tot en met 20 december 2024.

Meer informatie over de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus)

Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv)

De Lbv is gesloten op 1 december 2023. Heeft u de subsidie aangevraagd? Op Mijn RVO bekijkt en beheert u uw aanvraag.

RVO beoordeelt uw aanvraag zo snel mogelijk. U krijgt de beslissing binnen 16 weken na uw aanvraag.

Lees meer over de stappen na aanvraag

Beëindigen: nieuwe regeling kleinere sectoren

Houdt u vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen? Dan kunt u de Lbv kleinere sectoren aanvragen. Lees meer op: www.rvo.nl

Extensiveren

Melkveehouders in de buurt van een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied konden in samenwerkingsverband een subsidie aanvragen voor extensivering. Deze subsidie is gesloten op 7 juni 2024. RVO beoordeelt de aanvragen en neemt binnen 22 weken na de sluitingsdatum een beslissing. Bekijk de stappen na aanvraag op de website van RVO.

Kijk voor meer mogelijkheden op de RVO webpagina Extensiveren

Verplaatsen


Wilt u doorgaan met uw veehouderij? Maar dan in een gebied waar uw bedrijf minder invloed heeft op kwetsbare natuur? U kunt subsidie krijgen voor een bedrijfsverplaatsing binnen Nederland of naar een ander land in de Europese Unie. U kunt nu al subsidie aanvragen voor onderzoek naar de haalbaarheid daarvan. De landelijke verplaatsingsregeling Lvvp opent op 6 januari 2025.

Meer informatie over bedrijfsverplaatsing:

Meer informatie over subsidie-aanvraag onderzoek naar de haalbaarheid bedrijfsverplaatsing:

Innoveren

Heeft u een veehouderij met melkvee, vleeskalveren of varkens? En wilt u de stikstofneerslag van uw veehouderijlocatie verminderen en de duurzaamheid vergroten? Dit kan door te investeren in een combinatie van bewezen technieken. Vraag hiervoor de Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) aan. Dit kan met de innovatieregeling vanaf 21 oktober 2024.

Lees meer over de subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting op de website van RVO

Omschakelen

Veehouders met plannen voor verduurzaming kunnen terecht bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL). Daar kunnen zij een lening van maximaal € 400.000 krijgen tegen soepele voorwaarden. Hun investeringen moeten minimaal 5 van de 8 duurzaamheidsdoelen ondersteunen.

Routekaart veehouderij

Naast de Rijksregelingen biedt de provincie Noord-Brabant een breed pakket aan maatregelen aan agrarische ondernemers om de uitstoot van stikstof te verminderen. Elke situatie is anders. En iedere keuze brengt gevolgen voor de toekomst met zich mee. De Routekaart veehouderij biedt per route een overzicht van de beschikbare Brabantse (subsidie)regelingen en ondersteuningsmaatregelen.

Naar Routekaart veehouderij


Vragen?

Wij helpen u tijdens kantooruren graag verder.