Omgevingsvergunning N2000-activiteit


Wie wil bouwen of uitbreiden moet ervoor zorgen dat daarbij niet meer stikstof in de natuur terecht komt dan er al is.

Als bij zo’n activiteit toch stikstof vrijkomt, moet de initiatiefnemer zelf zorgen voor voldoende ‘stikstofruimte’ om een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit te kunnen krijgen.

Vergunningverlening tijdelijk stilgelegd

De resultaten van de natuurdoelanalyses voor 15 Brabantse Natura 2000-gebieden laten een verslechterd beeld van de natuur zien. Het gevolg van deze geconstateerde verslechtering is dat de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden voorlopig stil komt te liggen. Deze ligt stil totdat de benodigde aanvullende maatregelen geborgd en de effecten ervan voldoende zeker zijn. Voor projecten op het gebied van infrastructuur, landbouw, industrie, woningbouw, maar ook voor projecten om te verduurzamen kan, in elk geval tijdelijk, geen vergunningverlening plaatsvinden. Projecten waar geen sprake is van (een toename van) stikstofdepositie op de betreffende Natura 2000-gebieden kunnen wel worden uitgevoerd.

Beleidsregel omgevingsrecht Noord-Brabant

Naast zorgen dat er geen (extra) stikstof vrijkomt bij een activiteit, worden vergunningaanvragen getoetst aan paragraaf 2.1 van de Beleidsregel omgevingsrecht. De beleidsregel van de provincie geeft aan hoe de provincie omgaat met extern salderen en verleasen. Dit zijn landelijk afgestemde algemene regels die gelden voor alle sectoren.

Mogelijkheden vergunningverlening

Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee stikstofruimte ingezet kan worden voor nieuwe activiteiten. Hieronder vindt u daarover meer informatie of bekijk het stappenplan (pdf, 252 kB) en het handige overzicht van de mogelijkheden (pdf, 100 kB).

Vergunningaanvraag indienen

U dient uw vergunningaanvraag voor de N2000-activiteit in via het Omgevingsloket (verwijst naar een andere website). De provincie waarbinnen uw activiteit geheel of grotendeels is gelegen is bevoegd gezag. De provincie neemt alle andere Natura 2000-gebieden waar de activiteit een effect op heeft mee in de besluitvorming, dus ook de gebieden buiten de eigen provinciegrenzen. In Brabant worden vergunningsaanvragen door de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) afgehandeld.


Bestanden

Vragen?

Wij helpen u graag verder!

Ondersteuningsloket Stikstof

Het ondersteuningsloket is er voor iedereen die (in)direct met stikstof te maken krijgt: inwoners van de provincie Noord-Brabant, (agrarische) ondernemers, adviseurs, ambtenaren, projectontwikkelaars of bijvoorbeeld belangenorganisaties.