Cluster Energie Strategie (CES)
Een groot deel van de afspraken uit het Klimaatakkoord wordt voor de industrie uitgewerkt via de Cluster Energie Strategieën (CES’en). In de provincie Noord-Brabant gaat het om de CES Rotterdam-Moerdijk, de CES Zeeland met daarin de Schelde Delta Regio rondom de regio Bergen op Zoom en de CES Cluster 6, waarin 9 industriële sectoren en ca. 150 productielocaties verspreid over Nederland zijn aangesloten.
Binnen deze CES’en zijn landelijk en provinciale projecten afgesproken of voorgesteld. Elke 2 jaar publiceert de provincie een update van de CES en past de uitvoeringsplannen hierop aan. De provincie sluit hierbij aan op thema’s als het bouwen van nieuwe hoogspanningsstations, de aanleg van een buisleidingentracé door de provincie voor onder meer waterstof en het maken van maatwerkafspraken met grote industriële bedrijven zoals Shell.
Pilot MIEK regio Moerdijk
In 2023 is in de regio Moerdijk de pilot MIEK (Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat) gestart, waarbij voor zowel landelijke, regionale als lokale infrastructuurprojecten voor energie wordt gekeken naar mogelijkheden om deze te versnellen en goed in te passen in de beperkte fysieke ruimte.
Het afstemmen met andere beleidsvelden en ruimtelijk gebruik van de omgeving is hierbij van groot belang. Ook werkt de provincie aan kennisontwikkeling en landelijk delen. De projecten betreffen o.a. de aanleg van een nieuw hoogspanningsstation in Moerdijk, de aanlanding van elektriciteit opgewekt door wind op zee, de aanleg van een warmtebuis tussen Moerdijk en Geertruidenberg en het buisleidingentracé van o.a. waterstof door Brabant.
De pilot loopt tot eind 2024 en is een samenwerking van de gemeenten Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg, het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, het Havenbedrijf Moerdijk en de provincie Noord-Brabant.
Industrietafel Midden- en West-Brabant
De Industrietafel Midden- en West-Brabant is in 2022 opgericht, mede op initiatief van de provincie, om zo in gesprek te blijven met de bestuurders van de grote industriebedrijven in Midden- en West Brabant.
Over onderwerpen als economische ontwikkelingen, groei en omgaan met drukte op het elektriciteitsnet, maar ook over milieuaspecten als vermindering van uitstoot en afval.
De bijeenkomsten van de industrietafel zijn met name om elkaar te informeren en te werken aan een gemeenschappelijk verhaal over de ontwikkelingen in het gebied en de impact daarvan op omliggende bedrijven en omwonenden. De bestuurders komen gemiddeld 4 keer per jaar bij elkaar.
BEL-groep
De provincie Noord-Brabant is aanjager en initiator van de Brabantse Energy Leaders (kortweg BEL-groep). Een platform voor energie-intensieve bedrijven om onderling goede voorbeelden en kennis uit te wisselen over hoe zij nog beter energie kunnen besparen in hun bedrijf.
Energie-coördinatoren van de energie-intensieve bedrijven maken deel uit van de BEL-groep, die bestaat uit verschillende thematische werkgroepen. Binnen deze werkgroepen wisselen de energie-coördinatoren ervaringen en goede voorbeelden uit als het gaat om sturing op het energieverbruik in de hele organisatie.
Ontwerptafel Powerport regio Moerdijk
De gemeenten Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg hebben te maken met verschillende maatschappelijke opgaven, waaronder de energietransitie. Al deze opgaven hebben ruimte nodig om uitgevoerd te kunnen worden.
Om te kijken hoe de ruimte het best benut kan worden voor de verschillende opgaven, is de Powerport regio Moerdijk opgericht: een integrale en gebiedsgerichte ontwerptafel. De ontwerptafel is een samenwerking tussen 3 ministeries, de provincie Noord-Brabant en de 3 gemeenten.