Transportschaarste


De vraag naar en het aanbod van (duurzame) elektriciteit wordt steeds groter. Al deze elektriciteit moet vervoerd (getransporteerd) worden door de kabels die er op dit moment liggen (het elektriciteitsnet). Omdat de ontwikkelingen op dit moment zó snel gaan en de groei van (duurzame) elektriciteit zo groot is, kunnen netbeheerders zoals Enexis en TenneT het niet bijbenen. Het elektriciteitsnet moet worden verzwaard en uitgebreid.

Wat is transportschaarste op het elektriciteitsnet?

Voorheen kwam alle elektriciteit vanuit grote elektriciteitscentrales. Die elektriciteit ging via een net van hoogspanningskabels naar schakelkasten en van daaruit ging de elektriciteit met dunne kabels door heel Nederland om uiteindelijk uit te komen in de meterkast bij particuliere woningen, bedrijven, enz. In Brabant wordt het elektriciteitssysteem beheerd door TenneT en Enexis. Tegenwoordig komt elektriciteit niet enkel uit die grote centrales, maar wordt het ook decentraal opgewekt via onder andere windmolens en zonnepanelen. Een aantal ontwikkelingen zorgen ervoor dat het bestaande elektriciteitsnetwerk onder druk komt te staan:

  • Er wordt steeds meer duurzame elektriciteit opgewekt via wind en zon. Die opwek aan elektriciteit is groter, dan de beschikbare capaciteit op hoogspanningsstations. Daarnaast liggen deze stations vaak op een ongunstige plek, waardoor bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen niet kunnen worden aangesloten op zo’n station.
  • Duurzame elektriciteit uit wind en zon is afhankelijk van het weer (wanneer het waait en/of de zon schijnt). Hierdoor is de aanvoer van elektriciteit op het elektriciteitsnet niet gelijkmatig: soms wordt er heel veel elektriciteit geleverd en soms heel weinig. Met name de pieken van opgewekte energie leiden tot problemen. Het elektriciteitsnet is niet berekend op deze piekbelasting en dat leidt ertoe dat de opwek tijdelijk wordt afgeremd.
  • Naast dit lastiger te beheersen aanbod van elektriciteit, stijgt ook de vraag naar elektriciteit. Bijvoorbeeld door de toename van elektrische auto’s, warmtepompen, elektrisch verwarmen, computers, de elektrificering van de samenleving. Een ontwikkeling die de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Door deze toename kan de netbeheerder niet op tijd reageren op verzoek om uitbreiding.

Het elektriciteitsnet staat steeds meer onder druk. Men zegt ook wel dat het net vol raakt en er transportschaarste ontstaat: het net is niet meer overal voldoende uitgerust om de (steeds meer decentraal opgewekte) elektriciteit te transporteren naar de gebruikers. Er is daarom behoefte aan een verandering van het net: dunnere kabels moeten worden vervangen door dikke kabels, er moeten extra kabels worden neergelegd en schakelstations worden toegevoegd en verzwaard. Daarnaast is er behoefte aan opslagcapaciteit om tijdelijke overschotten van elektriciteit op te slaan voor periodes van schaarste.


Bestanden

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.