Bestuurskracht gemeenten en waterschappen
Het is voor de provincie van belang dat de Brabantse gemeenten in staat zijn om zelfstandig of in samenwerking met anderen de maatschappelijke opgaven te realiseren.
De afgelopen jaren is het takenpakket van de gemeenten sterk uitgebreid. Om al die taken goed uit te voeren moeten gemeenten steeds meer opereren in complexe samenwerkingsverbanden; met elkaar, met andere overheden, en maatschappelijke partijen. Daarmee worden steeds hogere eisen gesteld aan de kracht van het lokaal bestuur. De provincie richt zich op de inzet van kennis en expertise op de volgende terreinen:
- De bestuurlijke verhoudingen tussen gemeenten onderling, tussen provincie en gemeenten, tussen provincies onderling en die met het Rijk.
- Het volgen en monitoren van de door het programma VKB ingezette beweging met een focus op het functioneren van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
- De bestuurlijke inrichting van de provincie en eventuele veranderingen daarbinnen, bijvoorbeeld door grenscorrecties of gemeentelijke herindeling.
- De toetsing van de integriteit van gemeentelijke bestuurders die een overeenkomst willen sluiten met de gemeente waarin zij actief zijn. Dit is wettelijk niet geoorloofd, maar de provincie kan ontheffing van deze verboden handelingen verlenen.
- Geschilbeslechting en aanwijzing tot samenwerking op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen, als gemeenten hierom vragen.
Bestanden
In dit beleidskader geeft het kabinet aan hoe voorstellen voor gemeentelijke herindelingen door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden beoordeeld en getoetst.
Versie: 2018
Wat moet wanneer en op welke wijze gebeuren om de herindeling te realiseren en welke wettelijke voorschriften komen daarbij kijken? Wat zijn aandachtspunten voor de herinrichting van de organisaties? Uitgave Ministerie van BZK.
Versie: mrt 2014
Bij het opstellen van deze Handreiking zijn gesprekken gevoerd met gemeenten in Zuid-Holland die een herindelingsproces hebben doorgemaakt. Tijdens deze gesprekken zijn de behoeften geïnventariseerd en is kennis genomen van de opgedane ervaringen.
Versie: april 2016
Met het programma (Veer)Krachtig Bestuur in Brabant heeft de provincie een impuls willen geven aan de bestuurskracht van Brabantse gemeenten en andere partijen die betrokken zijn bij het aanpakken van verschillende maatschappelijke opgaven.
Versie: Februari 2019
Om (de potentie aan) betrokkenheid, participatie en draagvlak in kaart te kunnen brengen, is er een inventarisatie onderzoek gehouden onder 2.078 Noord Brabantse burgers, representatief op de achtergrondkenmerken geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, grootte huishouden en subregio .
Versie: December 2020
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.