Onderzoek combi-luchtwassers


In 2018 en 2021 bracht Wageningen Livestock Research (WLR) een rapport uit waaruit bleek dat biologische combi-luchtwassers in de praktijk vaak niet de verwijderingsrendementen halen waarmee ze zijn opgenomen in de regelgeving. In Noord-Brabant zijn naar schatting 2.000 van dit soort luchtwassers in gebruik. Deze installaties hebben daarmee een grote invloed op de totale geur- en ammoniakemissies vanuit de veehouderij in de provincie.

Het project ‘Goed benutten biologische combi-luchtwassers in de varkenshouderij’ geeft opvolging aan het onderzoek van Maasdam et al (2021). Het geeft ook invulling aan een van de adviezen van de Commissie Geurhinder en Veehouderij (Commissie Biesheuvel), namelijk: meer inzicht te bieden in de effectiviteit van luchtwassers en hierbij de geurproductie in de stal te betrekken. Gedurende één jaar zijn emissiemetingen uitgevoerd op vier verschillende varkenshouderijen en is onderzocht of het rendement op geur- en ammoniakreductie verhoogd kan worden. Daarbij zijn verschillende interventies getest om beter inzicht te krijgen in de werking van biologische combi-luchtwassers in de praktijk.

Enkele conclusies

Voor een goede verwijdering van ammoniak (NH3) uit de stallucht zonder ongewenste neveneffecten is een juiste zuurgraad (pH) van het waswater van cruciaal belang gebleken.

  • Binnen het project wordt gewerkt aan de toepassing van een nieuwe methode voor geurmetingen. Via chemische analyses wordt onderzocht welke componenten in geur het meest bijdragen aan uitstoot van geur.
  • Op basis daarvan kan gerichter worden gestuurd op verdere reductie.
    Uit de chemisch analytische metingen blijkt dat de geurconcentratie van ingaande lucht gedurende het jaar vaak gedomineerd wordt door de zwavelhoudende componenten (H2S) en methylmercaptaan en in mindere mate dimethylsulfide.
  • Biologische combi-wassers zijn technische systemen. Om deze langdurig naar behoren te laten functioneren zijn een juist ontwerp en bouw evenals goed beheer en onderhoud van belang.
  • Op meerdere aspecten zijn mogelijkheden voor verbeterde werking van de luchtwassers gevonden zoals; uitbreiding in de software voor pH-regulering, locatie specifieke inregeling van de aansturing, informatievoorziening vanuit de luchtwasser aan eigenaar/beheerder, ontwerp en onderhoud

Toepassing van de resultaten

Het project wordt uitgevoerd in het kader van de SPUK-regeling van het Schone Lucht Akkoord. Provincie Noord-Brabant werkt hierin als opdrachtgever samen met het vier varkenshouders, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, WLR, de drie Brabantse Omgevingsdiensten en enkele luchtwasser-leveranciers.
Het onlangs gepubliceerde wetenschappelijke rapport van WLR is één van de belangrijkste resultaten van het project. Een e-learningmodule wordt ook ontwikkeld. Deze moet agrarische ondernemers en toezichthouders praktische handvatten bieden voor het verbeteren van het geur- en ammoniakrendement van bestaande biologische combi-luchtwassers. De publicatie hiervan is gepland voor het najaar van 2025.


Bestanden

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.