Stalderingsloket
Het stalderingsloket verzorgt de uitgifte van stalderingsbewijzen. Dat bewijs heeft u nodig als u een omgevingsvergunning aanvraagt voor een nieuwe stal.
Waarvoor kan ik terecht bij het stalderingsloket?
Als u de oppervlakte hokdierenverblijf wilt uitbreiden heeft u een omgevingsvergunning nodig van uw gemeente. Eén van de voorwaarden van de omgevingsvergunning is een stalderingsbewijs. Wanneer de uitbreidende en sanerende veehouder(s) elkaar hebben getroffen op de markt, kan er bij het stalderingsloket een stalderingsbewijs worden aangevraagd. Het stalderingsloket toetst of de aanvraag aan de voorwaarden voldoet en regelt de uitgifte van het stalderingsbewijs. Het stalderingsloket neemt geen vierkante meters hokdierenverblijf in en geeft geen meters uit.
Wanneer heb ik een stalderingsbewijs nodig?
U heeft een stalderingsbewijs nodig wanneer de oppervlakte van uw bestaande hokdierenverblijf op een bouwperceel toeneemt. Dat kan door uitbreiding of omschakeling maar ook wanneer u een nieuw hokdierenverblijf bouwt of een bestaand gebouw in gebruik neemt voor het houden van dieren. U mag uitsluitend hokdierenverblijven (stallen) bouwen, uitbreiden of omschakelen als binnen uw stalderingsgebied hokdierenverblijven worden gesaneerd. Staldering geldt voor alle veehouderijen, met uitzondering van melkrundvee-, schapen- en paardenhouderijen.
Wat is de procedure bij mijn aanvraag?
Wanneer u de aanvraag voor het stalderingsbewijs ingediend hebt, krijgt u een ontvangstbevestiging en wordt uw aanvraag getoetst op de vereisten en voorwaarden. Wanneer de aanvraag voldoet, krijgt u binnen 8 weken een voorlopig stalderingsbewijs. Hiermee dient u binnen 6 maanden een ontvankelijke aanvraag voor een Omgevingsvergunning te doen. Doet u dat niet, dan komt het bewijs automatisch te vervallen, tenzij deze termijn van 6 maanden op verzoek is verlengd. In de handleiding 'aanvragen stalderingsbewijs' vindt u een schema waarin de procedure stap voor stap wordt toegelicht.
Beleidsregel staldering
De provincie streeft naar een duurzame en innovatieve veehouderij. Staldering maakt onderdeel uit van het pakket aan maatregelen om te komen tot die sterke en maatschappelijk gewaardeerde veehouderij. In de notitie Versnelling transitie Veehouderij (pdf, 931 kB) vindt u meer achtergrondinformatie over stalderen in Brabant of de Omgevingsverordening Noord-Brabant.
De uitgangspunten, werkwijze en procedure die Gedeputeerde Staten hanteren voor de afgifte van een stalderingsbewijs, staan in de Beleidsregel omgevingsrecht (hoofdstuk 7.4).
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.