Voedselzekerheid


In het streven naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem is niet alleen een betere balans tussen economie, ecologie en samenleving een belangrijke ambitie. Het gaat ook om voedselzekerheid.

Beleidsmakers op Europees en nationaal niveau willen aan de slag met een voedselstrategie. Het doel van deze strategische, lange termijn benadering is de beschikbaarheid van een voldoende voedselvoorziening voor de Europese en Nederlandse bevolking te waarborgen. Het gaat daarbij niet alleen om kwantiteit, de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit van het beschikbare voedsel. Nederland en Brabant met relatief veel vruchtbare landbouwgrond en een sterke landbouwsector hebben hierin een strategische positie.

Vertaling naar Brabants beleid

Het is belangrijk dat Noord-Brabant een actieve rol heeft in de ontwikkeling van de voedselstrategie, zodat ook voor dit deel van het land de juiste uitwerking wordt gekozen. Met een goede vertaling van het Europese en Nederlandse beleid naar Brabants beleid. Mede om die reden besteedt de provincie aandacht aan de positie van de hoogwaardige landbouwgronden in de afwegingen bij ruimtevragen vanuit andere functies als wonen en energie, keuzes die de provincie samen met partners moet maken over hoe we omgaan met de beperkt beschikbare ruimte. Andere belangrijke thema’s zijn het verkleinen van de food-print, het verminderen van de afhankelijkheid van de hoeveelheid landoppervlak, het verkleinen van het landgebruik en een andere positie van de veehouderij.

Beleidskader geeft richting voor uitwerking

In het beleidskader Landbouw en Voedsel zijn de eerste stappen hiervoor gezet. Bijvoorbeeld door in te zetten op de eiwittransitie: minder consumptie van dierlijke eiwitten en meer consumptie van plantaardig eiwitten. Maar ook door toe te werken naar een kleinere en meer circulaire veehouderij, een groter aandeel in het grondgebruik voor plantaardige teelten en minder grondgebruik voor het verbouwen van gewassen voor veevoer. Daarnaast gaat aandacht uit naar het beperken van negatieve effecten van akker- en tuinbouw. Denk daarbij aan meststoffen die uitspoelen naar grondwater, gebruik van bestrijdingsmiddelen en waterverbruik.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.