Bodemsanering en -verontreiniging
Soms is een bodem zo vervuild dat deze gesaneerd moet worden.
Tot 1 januari 2024 waren de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg en ’s-Hertogenbosch bevoegd gezag Wet bodembescherming. Met de komst van de Omgevingswet vervalt de Wet bodembescherming en zijn de individuele gemeenten het bevoegd gezag over de verontreinigingen in de vaste bodem. Uitzondering hierop zijn de locaties die onder het Overgangsrecht Wet bodembescherming Omgevingswet vallen (zie notitie overgangsrecht Wet bodembescherming Omgevingswet).
Onder de Omgevingswet worden bestaande bodemverontreinigingen aangepakt bij ontwikkelingen. De voorgenomen activiteit of gebiedsopgave staat dan voorop, in plaats van de verontreiniging. Het verrichten van de melding en het aanleveren van gegevens en bescheiden voorafgaand aan of na afloop van de activiteit, vindt plaats via het Omgevingsloket.
Als uit onderzoek voorafgaand aan een ontwikkeling blijkt dat sprake is van een grondwaterverontreiniging kan het zijn dat een grond- en/of grondwatersanering nodig is vanuit de Omgevingsverordening Provincie Noord-Brabant. Als sprake is van een mobiele verontreinigingssituatie bij een bouwactiviteit van een gebouw dat de bodem raakt, moet een risicobeoordeling grondwater worden uitgevoerd. Hiervoor kunt u het formulier risicobeoordeling grondwater gebruiken.
Overgangsrechtlocaties
Als een bodemsanering wordt uitgevoerd op een locatie die onder het overgangsrecht Wet bodembescherming Omgevingswet valt dan blijft het oude recht gelden. Betreft het een bodemsanering in de gemeente Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg of ’s-Hertogenbosch dan moet u deze melden bij de betreffende gemeente. Voor verontreinigingen elders in Brabant is de provincie het bevoegd gezag. De uitvoering gebeurt door de omgevingsdienst. Voor vragen hierover neemt u contact op met:
- Omgevingsdienst Midden- en west-Brabant of
- Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ook voor de regio Noordoost)
Kleinschalige bodemsanering
Wilt u een kleinschalige bodemsanering gaan uitvoeren? Ook eenvoudige saneringen moet u melden. Deze vallen vrijwel altijd onder het besluit uniforme saneringen (BUS). Dit betekent dat er eenvoudigere regels en procedures van toepassing zijn. Zie ook de pagina Melden bodemverontreiniging of bodemaantasting.
Bodemsanering of verplaatsing van grond
Als u van plan bent een (gedeeltelijke) bodemsanering of verplaatsing van verontreinigde grond te gaan uitvoeren, die niet onder een kleinschalige bodemsanering valt, dan geldt hiervoor een uitgebreidere procedure. In het loket vindt u de formulieren bij het product Melden bodemverontreiniging of bodemaantasting.
Na uitvoering van de bodemsanering moet het evaluatieverslag toegezonden worden aan de provincie. In het loket vindt u de formulieren bij het product Evaluatieverslag bodemsanering.
Subsidie bodemsanering bedrijventerreinen
Bedrijven en instellingen die hun bedrijfsterrein gaan saneren komen mogelijk in aanmerking voor subsidie. Alle voorwaarden en de mogelijkheid om subsidie voor bodemsanering bedrijventerreinen aan te vragen vindt u in het loket.
Bestanden
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.