Hergebruik stortplaatsen


In Brabant liggen 10 stortplaatsen waar na 1 september 1996 nog op gestort is en zo’n 600 stortplaatsen die na deze datum niet meer gebruikt zijn. Voor beide typen stortplaats geldt dat nuttig hergebruik van de ruimte mogelijk is.

Alle stortplaatsen samen nemen behoorlijk veel ruimte in beslag en het is natuurlijk zonde om deze ruimte niet te benutten.

Op de 10 stortplaatsen waar na september 1996 (nog) is gestort, is hergebruik zeker mogelijk. Door de landelijke werkgroep Nazorg stortplaatsen is een notitie geschreven over het hergebruik op stortplaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is het in 2019 gerealiseerde zonnepark op de permanente residu-opslag Nyrstar Budel BV. Met een jaarlijks vermogen van 44 MWP levert het park elektriciteit voor 12.500 huishoudens, waarmee een reductie van 22.000 ton aan CO2-emissie wordt bereikt.

Deze stortplaatsen kennen bij hergebruik wel specifieke verplichtingen voor vergunningen en nazorg. Zo stelt de nazorgverplichting dat bij hergebruik de nazorg altijd moet doorgaan. In de Omgevingsverordening Noord-Brabant is voor activiteiten en werkzaamheden op, in of onder een gesloten stortplaats een vergunningsplicht opgenomen. U vraagt een vergunning aan via het Omgevingsloket.

Hergebruik op voormalige stortplaatsen

Van 2003 tot 1 januari 2024 heeft de provincie Noord-Brabant meerdere grote maar ook kleinere initiatieven tot hergebruik van voormalige stortplaatsen getoetst, goedgekeurd en toezicht gehouden op de uitvoering ervan.

Voor een aantal van die locaties is een hergebruikplan gemaakt en heeft de provincie een ontheffing verleend voor hergebruik. Voor deze eerder verleende ontheffingen is naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Omgevingswet via de Omgevingsverordening Noord-Brabant een overgangsregeling opgenomen. Dit betekent dat de provincie blijft toezien op de uitvoering van deze hergebruikplannen en de bijbehorende rapportageverplichtingen, zoals een evaluatierapport en mogelijke grondwatermonitoring.

Voor het overgrote deel van de niet- of slechts deels hergebruikte voormalige stortplaatsen zijn inmiddels de gemeenten bevoegd gezag onder de Omgevingswet. Voor de toetsing en vergunning van nieuwe activiteiten op een voormalige stortplaats moet dus contact worden gezocht met de gemeente waarbinnen de stortplaats ligt.

Stortplaatsenkaart

De provincie heeft alle bekende voormalige stortplaatsen in Brabant op een stortplaatsenkaart gezet. Op de kaart, die geactualiseerd is tot en met 31 december 2023, ziet u voor elke locatie tot waar de stortplaats begrensd is en of er activiteiten hebben plaatsgevonden om (een deel van) de locatie anders te gebruiken. Daarnaast kunt u via de kaart voor elke locatie de beschikbare onderzoeksrapporten downloaden. Zo ziet u snel wat er door de provincie onderzocht is en of de locatie risico’s oplevert voor mens en/of milieu. Let op: bij de gemeente waar de stortplaats ligt is wellicht meer recente informatie over onderzoeken of activiteiten bekend. Wij adviseren u om ook daar navraag te doen over onderzoeken.

De onderzoeken die de provincie deed, zijn onderdeel van het landelijke NAVOS-programma (nazorg voormalige stortplaatsen). Dat programma is opgezet om een overzicht te krijgen van alle stortplaatsen in Nederland. Daarna zijn er op initiatief van de provincie nog aanvullende onderzoeken uitgevoerd om een completer beeld te krijgen.

Deze kaart blijft nog enkele jaren na 1 januari 2024 bereikbaar, maar de gegevens worden niet meer geactualiseerd. Voor actuele gegevens kunt u contact opnemen met de betreffende gemeente.


Bestanden

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.