Geluid
We hebben allemaal te maken met geluiden in onze leefomgeving; op het werk, onderweg, maar ook in en om ons huis. Sommige geluiden vinden we prettig, andere geluiden ervaren we als storend of ongewenst. In een dichtbevolkt gebied als Brabant is overlast door geluid niet altijd te voorkomen. De provincie doet er alles aan om het lawaai voor de omgeving te beperken.
Wanneer geluid te hard is of langdurig op ons inwerkt, kan dat invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Geluid kan leiden tot hinder, stress, het verstoren van dagelijkse activiteiten en een goede nachtrust. Deze effecten kunnen op hun beurt weer leiden tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd. Geluid kan ook lichamelijke reacties geven zoals een verhoogde bloeddruk. Het kan zelfs een negatieve invloed hebben op de leerprestaties van kinderen.
De provincie Noord-Brabant zet zich in om een gezonde en duurzame woon- en leefomgeving te creëren waarbij het welzijn en de gezondheid van inwoners voorop staan. Wegverkeer is de belangrijkste bron van geluidsoverlast in Brabant. Verschillende grote snelwegen doorkruisen de provincie en worden dagelijks intensief gebruikt. Hierdoor zijn er nog maar weinig stille gebieden in Noord-Brabant.
De provincie heeft een aantal gebieden die nog wel stil zijn, aangewezen als stiltegebieden. De Brabantse stiltegebieden worden beschermd tegen activiteiten die geluid veroorzaken.
Artikelen over dit onderwerp
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.
Gezondheidskaarten Atlas Leefomgeving
Hoe gezond de lucht is die u inademt? Is er geluidsoverlast is in de wijk waar u wilt gaan wonen? De gezondheidskaarten in de Atlas Leefomgeving geven u het antwoord.