Lichtvervuiling


Kunstlicht is heel vanzelfsprekend geworden in onze maatschappij. Daardoor kunnen we als mensen actief blijven in de avonduren. Maar kunstlicht kan verstorend werken voor mens en dier. En zelfs tot gezondheidsklachten leiden. Bovendien kost het energie en materiaal. Bij lichtvervuiling gaat het zowel over lichthinder als donkertebescherming.

Negatieve effecten van kunstlicht

Al jarenlang wordt onze provincie steeds lichter in de avond en nacht. Dit leidt tot aantasting van de leefomgeving van mensen en dieren en kan voor gezondheidsklachten zorgen. Als er niets gebeurt, zal de lichtvervuiling verder oprukken en is het risico groot dat ook de laatste gebieden met natuurlijke donkerte verdwijnen.

Donker waar het kan, licht waar het moet

In de komende jaren onderneemt de provincie samen met partners in Noord-Brabant actie om de negatieve effecten van kunstlicht te beperken of te voorkomen. Dit is vastgelegd in het Actieplan Lichtvervuiling (pdf, 2 MB). Met als motto “donker waar het kan, licht waar het moet”. De provincie geeft het goede voorbeeld, en past daarbij de best beschikbare technologie toe. Daarnaast stimuleren we gemeenten en andere partijen om aandacht te besteden aan lichtvervuiling en waar mogelijk maatregelen te treffen.

Doelstellingen actieplan Lichtvervuiling

De doelstelling van het actieplan is om voor 2030 ernstige hinder voor de Brabanders te verminderen en de verstoring van Natura 2000-gebieden in ieder geval niet te laten stijgen ten opzichte van 2020. De provincie gaat in gesprek met gemeenten en andere organisaties om samen de doelstelling van het actieplan te realiseren. Er wordt momenteel gewerkt aan zoneringskaarten per gemeente. Gemeenten kunnen deze kaarten gebruiken voor het opstellen van beleid over lichthinder en lichtvervuiling. Meer informatie: bijlage D van het actieplan.


Bestanden

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.