Luchtkwaliteit
Het verkeer in Brabant maar ook de industrie en de veehouderij in Brabant hebben invloed op de kwaliteit van de lucht die Brabanders inademen. Provincies, gemeenten en de Rijksoverheid werken samen om te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit.
Normen voor luchtkwaliteit
Om gezondheidseffecten door luchtverontreiniging te beperken, heeft de Europese Unie (EU) bepaald hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Dit zijn de grens- en streefwaarden. Nederland heeft deze grenswaarden opgenomen in de Wet milieubeheer. De normen geven een goede bescherming, maar ook onder deze waarden kunnen de stoffen gezondheidsklachten veroorzaken.
Bepalen van de luchtkwaliteit: meten en berekenen
De luchtkwaliteit kan worden gemeten of berekend. Metingen geven de actuele situatie weer. Om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in de huidige en toekomstige situatie, zijn berekeningen nodig. Het RIVM beoordeelt elk jaar of de berekeningen overeenkomen met de metingen. Van de uitkomsten worden kaarten gemaakt met concentraties en deposities: hoe de luchtverontreiniging neerslaat op de bodem, planten, dieren en gebouwen. Deze kaarten geven een beeld van de luchtkwaliteit in het verleden en in de toekomst. Zie: BrabantInZicht.nl
Artikelen over dit onderwerp
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.
Het Schone Lucht Akkoord
De provincie en 21 Brabantse gemeenten hebben het Schone Lucht Akkoord (SLA) mede ondertekend. Het doel? Een flinke gezondheidswinst in 2030.
MilieuKlachtenCentrale
Met klachten over het milieu, afvaldumpingen of meldingen over zwemwater of luchtvaart kunt u terecht bij de MilieuKlachtenCentrale.