Aanpak Aziatische hoornaar


De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die steeds vaker in onze provincie Noord-Brabant wordt gezien. De Aziatische hoornaar jaagt op (honing)bijen en andere vliegen insecten. We houden de Aziatische hoornaar daarom goed in de gaten en nemen maatregelen om verdere verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hoe verspreidt de Aziatische hoornaar zich?

De soort werd in 2004 voor het eerst gemeld in Frankrijk en is waarschijnlijk per ongeluk via de handel in Europa gekomen. Sinds 2017 zien we de Aziatische hoornaar ook in Nederland.

De Aziatische hoornaar is via Vlaanderen naar Nederland gekomen in 2017 en werd voor het eerst waargenomen in de Provincie Zeeland. In 2019 is het 1è nest in Noord-Brabant gemeld.

Sinds de eerste melding in 2017 heeft de Aziatische hoornaar zich snel uitgebreid in Nederland. Zowel het aantal nesten als het verspreidingsgebied worden groter. Tot en met 2023 werden de meeste nesten gemeld in de zuidelijke provincies onder de grote rivieren (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), maar in 2024 zien we ook een (sterke) toename in de andere provincies.

Is de Aziatische hoornaar gevaarlijk?

De Aziatische hoornaar staat sinds 2016 op de Europese Unielijst voor invasieve exoten, omdat deze in de Europese Unie schadelijk is voor de biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.). De hoornaar vormt vooral een gevaar voor (wilde) bijen, wespen en vliegen.

Voor mensen is de Aziatische hoornaar niet gevaarlijker dan de limonadewesp of Europese hoornaar. Net als veel andere wespensoorten kunnen Aziatische hoornaars steken als ze zich bedreigd voelen. Een steek van de Aziatische hoornaar is pijnlijk, maar alleen gevaarlijk als u allergisch bent voor wespen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.

Het risico voor de mens is groter wanneer de persoon meerdere keren wordt gestoken. Dit kan gebeuren wanneer Aziatische hoornaars hun nest willen verdedigen. Wanneer een nest hoornaars (zowel de Europese als de Aziatische) zich bedreigd voelen zullen zij agressief reageren.

Nesten van de Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten. Eén in het voorjaar en één in de zomer.

  • Grote zomernesten van de Aziatische hoornaar hangen meestal hoog in de boom. De kans dat u te dicht bij het nest komt is klein.
  • De voorjaarsnesten zijn kleiner en bevinden zich vaak wel op plekken waar u sneller in contact kan komen met het nest. Denk aan vogelhuisjes, heggen, schuurtjes en spouwmuren.

Gaat u een boom of heg snoeien? Kijk dan voordat u begint of er een nest zit. Dat maakt de kans dat u gestoken wordt kleiner. Het herkennen van de Aziatische hoornaar en het nest is heel belangrijk. Lees meer over het herkennen van de Aziatische hoornaar op de website van het Kenniscentrum insecten EIS

Als u een Aziatische hoornaar (of een nest) ziet of heeft gevangen, kunt u dit doorgeven via het meldpunt Waarneming.nl.

Van verwijderen naar beheersen

Toen de Aziatische hoornaar in 2017 voor het eerst in Nederland werd gezien, probeerde men de soort volledig uit te roeien. Dit bleek moeilijk, vooral omdat nesten vaak hoog in bomen hangen en lastig te vinden zijn. Nieuwe opsporingstechnieken zoals de zendermethode zijn pas sinds 2022 beschikbaar.

Sinds 2021 zijn er zoveel nesten dat volledige uitroeiing niet meer haalbaar is. De Rijksoverheid heeft dit aangegeven bij de Europese Unie, waardoor de landelijke status van de Aziatische hoornaar veranderde van 'uitroeien' naar 'beheersen'. Provincies proberen nu de verdere verspreiding zoveel mogelijk tegen te houden.

Hoe we de Aziatische hoornaar in Brabant bestrijden

In opdracht van de provincie verwijdert gespecialiseerde bestrijder NatuurlijkRob nesten van Aziatische hoornaars. Dit gebeurt op een gifvrije manier in samenwerking met gemotiveerde vrijwilligers en imkers. Lees meer over het verwijderen van nesten

De provincie maakt beleid, maar is niet alleen verantwoordelijk

In Nederland zijn sinds 2018 de provincies verantwoordelijk voor het beleid rond invasieve exoten. Zij kiezen zelf welke maatregelen zij nemen. Dit kan verschillen van het bestrijden van nesten tot het delen van kennis en het bieden van subsidies. Bij soorten zoals de Aziatische hoornaar, werken provincies samen met andere partijen, zoals gemeenten en imkers, om te voorkomen dat een soort zich verder verspreidt in Nederland.

De provincie blijft zich inzetten voor de opsporing en bestrijding van de Aziatische hoornaar, maar kan dat niet alleen. De blijvende toename in het aantal nesten heeft gevolgen voor de aanpak binnen de Provincie Noord-Brabant. Daarom vindt de provincie het belangrijk om samen met andere organisaties te kijken hoe de aanpak kan worden verbeterd.


Veelgestelde vragen

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.