Beheerplannen Natura 2000-gebieden


Natura 2000 is een Europees netwerk van natuurgebieden. Deze gebieden krijgen extra bescherming omdat het leefgebieden van bijzondere planten en dieren zijn.

Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden, die zijn aangewezen door de Europese Unie. In deze gebieden wordt gewerkt aan de Natura 2000-doelen: het herstel en behoud van bijzondere en bedreigde dieren, planten en hun leefgebieden. In Brabant liggen er 21 Natura 2000-gebieden (pdf, 816 kB). De provincie Noord-Brabant is wettelijk verantwoordelijk voor de beheerplannen van 15 van deze gebieden. Voor de beheerplannen van de andere Natura 2000-gebieden in Brabant zijn het Rijk en de provincies Gelderland en Limburg verantwoordelijk.

Beheerplannen Natura 2000-gebieden

In een Natura 2000-gebied kan spanning ontstaan tussen de natuurwaarden (ecologische doelen) en de bedrijvigheid binnen en buiten een gebied. Denk bijvoorbeeld aan verdroging of neerslag van stikstof door landbouw, industrie of verkeer. De provincie legt daarom in een beheerplan vast welke activiteiten op welke wijze mogelijk zijn in en buiten een gebied. Bij het opstellen van de beheerplannen zijn diverse partijen op verschillende wijze betrokken. Denk aan de terreinbeheerders, overheidsorganisaties, vertegenwoordigers van belanghebbenden en ook buurtbewoners en recreanten.

Eens in de zes jaar actualiseert de provincie de beheerplannen. In 2025 worden voor de gebieden Markiezaat, Oeffelter Meent, Strabrechtse Heide en Beuven, Ulvenhoutse Bos én Brabantse Wal nieuwe beheerplannen opgesteld.

Doel van beheerplannen

Met de beheerplannen wil de provincie de Europese natuurdoelen realiseren. In de plannen is uitgewerkt hoe het beschermen van de natuur samen kan gaan met het beleven en gebruiken van deze gebieden. De Europese natuurdoelstellingen staan daarbij voorop. Als een activiteit aantoonbaar geen verslechtering voor de natuur oplevert, kan deze activiteit toegestaan worden.

Stikstof in Natura 2000-gebieden

Een groot deel van de Natura 2000-gebieden is overbelast met stikstofneerslag uit veehouderijen, industrie en verkeer. Hierdoor komen de Natura 2000-doelen in gevaar. Meer informatie hierover vindt u op de pagina stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.


Bestanden

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.