Aanpassing Natuurnetwerk Brabant in de omgevingsverordening


Binnen het Natuurnetwerk Brabant (NNB) wordt het Natuurnetwerk Nederland (NNN) aangegeven in de omgevingsverordening van de provincie Noord-Brabant. Via de nu voorliggende ontwerpwijziging wordt de omgevingsverordening aangepast; er wordt een apart werkingsgebied voor het Natuurnetwerk Nederland opgenomen. Daarmee wordt duidelijk waar het Natuurnetwerk Nederland precies ligt binnen het Natuurnetwerk Brabant.

We leggen in een aantal vragen en antwoorden uit wat het Natuurnetwerk Brabant is, wat een omgevingsverordening is en voor wie dit relevant kan zijn.

Wat is het Natuurnetwerk Brabant?

Bekijk de pagina van het Natuurnetwerk Brabant om meer te weten te komen over het natuurnetwerk. Hier is ook een video te bekijken.

Wat is een omgevingsverordening?

Sinds begin dit jaar is de Omgevingswet in werking getreden. Iedere provincie, dus ook Noord-Brabant, moet verplicht een omgevingsverordening hebben waarin de regels en voorschriften van de provincie vastliggen voor het gebruik en de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Denk aan onderwerpen als ruimtelijke ordening, milieu, waterbeheer, natuur en landschap en bouwactiviteiten. De omgevingsverordening bestaat uit een kaart met meerdere werkingsgebieden, waaronder die van het Natuurnetwerk Brabant (en als onderdeel daarvan Natuurnetwerk Nederland).

Bekijk de ontwerpwijziging.

Voor wie is het belangrijk om te weten dat de omgevingsverordening wordt aangepast?

Voor alle grondeigenaren, particulieren, gemeenten, terrein beherende organisaties of waterschappen met grondeigendom binnen de opgave Nieuwe natuur van het Natuurnetwerk Brabant is dit van belang. Heeft u grond binnen het Natuurnetwerk Brabant? Dan kunnen deze percelen binnen het NNN of buiten het NNN liggen.

Wat betekent het voor een grondeigenaar als een NNB-perceel wel of niet onder de opgave van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) valt?

Het hele NNB blijft op de kaart staan en behoudt dezelfde planologische bescherming. Als een perceel binnen de NNN-opgave valt, dan verandert er niets. Als een perceel binnen de NNB-opgave valt en niet binnen het NNN, dan is de kans groot dat er wel iets verandert. De NNN-subsidies om nieuwe natuur te realiseren zijn namelijk straks na de definitieve vaststelling niet meer beschikbaar voor deze percelen. Voor deze percelen zijn er, in beperktere mate, wel andere specifieke subsidiemogelijkheden om natuur te realiseren.

Bij wie kan ik terecht met vragen over subsidies voor natuurrealisatie zowel binnen als buiten het NNN?

Informatie over de beschikbare subsidies is te verkrijgen bij de Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant en het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB). De Werkeenheid ondersteunt particulieren en organisaties bij het aanvragen van subsidies voor het realiseren van nieuwe natuur in zowel NNB als NNN. Het GOB beoordeelt deze subsidieaanvragen en kent deze toe.

Meer informatie en contactgegevens vindt u op de pagina Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant of ga direct naar de website van het GOB.

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met deze aanpassing in de omgevingsverordening?

U kunt van 30 mei tot en met 11 juli 2024 een zienswijze indienen. Hieronder leest u hoe u dat doet.

  • U reageert eenvoudig en direct via een reactieformulier in de Planviewer Noord-Brabant.
  • U vindt de reactieknop boven de kaart.
  • U kunt uw reactie direct in het formulier intypen of bijvoorbeeld een Word-document met uw reactie als bijlage toevoegen.
  • Wilt u reageren op een kaartonderdeel op een specifieke locatie? Zorg dan dat u die in het beeld heeft staan op het moment dat u de reactieknop gebruikt.
  • Via een link in het formulier is dat beeld later bij de behandeling van uw reactie te zien en is het duidelijk over welke locatie het gaat.
  • Heeft uw reactie betrekking op meerdere locaties? Dan kunt u per locatie een aparte zienswijze indienen of een screenshot van de locaties als bijlage bij uw zienswijze voegen.

U krijgt na verzending van uw inspraakreactie een pdf van het ingevulde formulier toegestuurd voor uw archief. Ook krijgt u na registratie van uw reactie automatisch een ontvangstbevestiging met het toegekende registratienummer. Wij verzoeken u om dan dezelfde reactie niet ook nog als brief per post in te sturen.

Hoe wordt de aanpassing in deze omgevingsverordening vastgesteld?

Van 30 mei tot en met 11 juli 2024 kunnen zienswijzen ingediend worden op de ontwerpwijziging. Op basis van de ingediende zienswijzen kunnen Gedeputeerde Staten besluiten om nog kleine aanpassingen door te voeren. Naar verwachting wordt de aangepaste omgevingsverordening eind 2024 door Provinciale Staten vastgesteld. Pas als deze gepubliceerd is treedt deze in werking. Overigens blijven ook daarna wijzigingen in de omgevingsverordening mogelijk.

Bij wie kan ik terecht voor meer achtergrondinformatie over deze aanpassing van de omgevingsverordening?

Als u meer wilt weten over de redenen van deze aanpassing in de omgevingsverordening, dan kunt u uw vraag sturen naar realisatieNNB@brabant.nl. Wij proberen uw vraag dan zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Vragen?

Wij helpen u graag verder!