Samenwerken aan ruimtelijke opgaven
Hoe moet Brabant er uit zien in 2050? En wat is daarvoor nodig? Alles wat we doen, vraagt om ruimte. Nu en in de toekomst. Met een regierol voor de provincie werken we als één overheid en met Brabanders samen om de kwaliteit van onze leefomgeving te versterken. Voor een duurzaam, leefbaar en welvarend Brabant.
Downloads
Brabant 2050
In de Brabantse Omgevingsvisie is in 2018, in samenspraak met andere overheden, partners en Brabanders de belangrijkste ambities bepaald voor de fysieke leefomgeving. Als vervolg hierop zijn in 2023 de kansen en uitdagingen onderzocht voor het verwezenlijken van deze ambities. Samen met andere overheden heeft de provincie Noord-Brabant de opgaven voor de leefomgeving tot en met 2050 in kaart gebracht. We zien kansen om met doordachte keuzes en verantwoorde ontwikkeling onze leefomgeving naar een hoger plan te tillen. De komende jaren gaan we stapsgewijs aan de slag voor de Brabantse leefomgeving van de toekomst, als één overheid en samen met Brabanders.
Ruimte voor kwaliteit van de leefomgeving
Alles wat we doen vraagt om ruimte: wonen, werken, ontspannen, reizen, produceren en consumeren. Maar ook het ontwikkelen van natuur, overstappen op duurzame energie en aanpassingen vanwege steeds extremer weer. Hierbij staan we voor dringende uitdagingen én veelbelovende ontwikkelkansen.
Brabant heeft veel kwaliteiten die we kunnen inzetten bij onze keuzes voor de toekomst. De centrale ligging van Brabant in West-Europa maakt ons aantrekkelijk voor het vervoer van mensen, grondstoffen en goederen. Er zijn kansen om de natuurlijke staat te herstellen van ons landschap, onze bodem en ons water. Steden en dorpen zijn sterk met elkaar verbonden en onze landbouw is vernieuwend.
Brabanders zijn goed in samenwerken: we durven te vernieuwen en lopen daarmee voorop. In onze provincie werken denkers en doeners slim samen. We zijn goed in nieuwe dingen ontwikkelen en maken. We hebben een rijke geschiedenis en cultuur die ons met elkaar verbindt. Al deze kwaliteiten helpen ons bij het maken van keuzes voor het Brabant van 2050. Daarbij zijn 3 perspectieven:
- Natuur en Landbouw
- Duurzame energie en circulaire economie
- Leefbare steden en regio’s
Gebiedspaspoort voor professionals
Het landschap van Brabant vertelt een verhaal. Voor duurzame ontwikkeling en ruimtelijke inrichting van Brabant is het belangrijk om dit landschap goed te begrijpen. Door te begrijpen waarom Brabant is zoals het nu is, kunnen we de juiste keuzes maken voor de toekomst. Het gebiedspaspoort helpt hierbij. Het bestaat uit 3 onderdelen: het verhaal van Brabant, de kenmerken van de gebieden en een kaart.
Blijf op de hoogte
De komende jaren werkt de provincie samen met andere overheden en Brabanders aan ruimtelijke opgaven tot en met 2050. Blijf op de hoogte van het vervolg en meld u aan voor de nieuwsbrief Wonen, Werken & Leefomgeving
Artikelen over dit onderwerp
Bestanden
Bestanden
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.