Leegstand werklocaties


Bedrijventerreinen, winkelgebieden en kantoren zijn plekken die specifiek zijn bedoeld om te werken. Soms voldoen deze plekken niet meer aan de eisen en wensen als werkplek. Hierdoor ontstaat leegstand. De provincie maakt samen de gemeenten in de vier regio’s afspraken over bedrijventerreinen en winkelgebieden. Doel hiervan is om de kwaliteit van werklocatie te behouden en te versterken en waar nodig ruimte te bieden voor nieuwe ontwikkelingen. De provincie volgt de uitvoering van de gemaakte afspraken met actuele informatie en analyses. Hierbij is leegstand een van de aandachtspunten.

Leegstand op bedrijventerreinen

Op 12% van de Brabantse bedrijventerreinen is per 1 januari 2023 sprake van structurele leegstand. Een of meerdere bedrijfspanden op deze terreinen staat langer dan 3 jaar leeg. Dit aandeel is verder afgenomen en ligt op het laagste niveau sinds de eerste meting in 2015. Leegstand speelt niet alleen op verouderde bedrijventerreinen. De cijfers over leegstand staan in het magazine Feiten en cijfers Brabantse bedrijventerreinen.

Winkelleegstand

Ondanks corona is de leegstand van Brabantse winkels in 2021 sterk gedaald. De effecten van de crisis op het gebruik van winkels vallen (tot nu toe) mee. In totaal staan er 420 panden minder leeg dan voorgaand jaar, waardoor het leegstandpercentage op 1 januari 2022 uitkomt op 7,5%. Dit blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de provincie in het magazine Feiten en cijfers Brabantse Retail.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.