Kennisprogramma Stedelijke Gebiedsontwikkeling
Het kennisprogramma Stedelijke Gebiedsontwikkeling borgt én versterkt de kennis en ervaring over gebiedsontwikkeling binnen de provincie en Brabant. Het netwerk bestaat uit provincieambtenaren, gemeenteambtenaren én bestuurders die zich dagelijks met gebiedstransformaties bezighouden.
Wat zijn gebiedsontwikkelingen?
Gebiedsontwikkelingen zijn trajecten die niet van vandaag op morgen klaar zijn. Om die reden is het belangrijk om op tijd stil te staan bij de lessen die alle partijen leren. Deze lessen zijn praktische en concrete handvatten waar ook anderen hun voordeel mee kunnen doen. Zo worden we samen steeds een stapje beter. Dit om ervoor te zorgen dat Brabant ook in de toekomst een provincie blijft waar het goed wonen, werken en recreëren is.
Wat houdt het kennisprogramma in?
Het kennisprogramma inspireert, bevordert samenwerking, stimuleert integraliteit en versterkt het Brabantse netwerk rondom gebiedsontwikkeling. Vanuit het kennisprogramma worden vanaf de start in september 2022 diverse kennisbijeenkomsten georganiseerd. Wilt u direct aan de slag met praktische handvatten en tips om integrale gebiedstransformaties in gang te zetten? Neem deel aan een van de kennisbijeenkomsten!
Soorten kennisbijeenkomsten
- Afterlunch-sessies: korte online Teams-sessies van 30 minuten voor tijdens de lunch (in 2023 vonden er 17 afterlunch-sessies plaats).
- Verdiepende sessies: een fysieke bijeenkomst van een dagdeel waarin thema’s worden uitgediept voor (een kleinere groep) geïnteresseerden (in 2023 vonden er 13 verdiepende sessies plaats).
- Grote werkconferenties: een dag vol workshops, expertpanels, Lagerhuisdebatten en meer. Een vast onderdeel van deze conferentie is het Brabants Uurtje voor bestuurders (in 2023 vond er 1 werkconferentie plaats met 7 workshops).
Dobbelspel Ready to rumble
Weinig ruimte, maar heel veel wensen, taken en verplichtingen. Dat maakt stedelijke gebiedsontwikkeling steeds moeilijker. Daarom wordt het steeds belangrijker om verschillende activiteiten zoveel mogelijk te combineren in een ruimte. Het kan lastig zijn om hierbij ‘out of the box’ te denken en partijen elkaar te laten versterken.
Denk op een andere manier
Samen met de provincie Noord-Brabant is het dobbelspel ‘Ready to Rumble’ ontwikkeld. Dit spel stimuleert dialoog, creativiteit en onverwachte combinaties, wat leidt tot verrassende en veelzijdige oplossingen. Bijvoorbeeld om een parkeerplaats te combineren met voedselproductie, of een monument met energieopslag. Ook zijn er koppelkansen bedacht voor vliegveld De Peel, waarbij woningbouw, waterbeheer en landbouw- en natuurontwikkeling met elkaar worden verbonden. Deze benadering helpt bij het creëren van innovatieve oplossingen die voldoen aan de verschillende behoeften van stedelijke gebieden.
Meer informatie?
Wilt u meer weten of het spel aanvragen? Mail dan naar stedelijkegebiedsontwikkeling@brabant.nl
Actueel programma
23 januari 2025: Werkconferentie Stedelijke Gebiedsontwikkeling (VOL!)
De werkconferentie Stedelijke Gebiedsontwikkeling is vol! Heeft u zich niet aangemeld, maar wilt u toch graag deelnemen? Stuur dan een e-mail naar stedelijkegebiedsontwikkeling@brabant.nl.
18 februari, 13.00 - 13.30 uur: afterlunch webinar 'Brede Welvaartscan
Tijdens de eerste afterlunch webinar van 2025 neemt Mirjam Smulders van PON & Telos je mee in de in 2024 gelanceerde Brede Welvaartscan. Hoe kun je concrete beleidsvoornemens, projectplannen of activiteiten beoordelen op hun bijdrage op de verschillende thema’s van Brede Welvaart? Met de Brede Welvaartscan kun je een eerste indruk krijgen hoe jouw (stedelijke) gebiedsontwikkeling impact kan maken op zoveel mogelijk thema’s van Brede Welvaart.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.
Kennisbank Samenwerken aan gebiedsontwikkeling
Dit kennisprogramma biedt praktische handvatten en tips om integrale gebiedsontwikkeling in gang te zetten of verder te brengen. Hier vindt u de interessante webinars en inspirerende verdiepende sessies terug.