Regio Noordoost


Bekijk de binnenstedelijke transformatieopgaven in ’s-Hertogenbosch, Maashorst, Meierijstad en Oss, regio Noordoost-Brabant.

Uden: Maashorst

De provincie Noord-Brabant ziet de ruimtelijke kwaliteit van de Brabantse steden en dorpen als een centrale pijler voor een gezond en dynamisch woon-leef-en vestigingsklimaat. De woonopgave in de provincie is fors en vraagt om variatie in aanbod en versnelling van de productie. Er liggen grote uitdagingen op het gebied van vitaal houden van stadsharten en tegengaan van leegstand. De provincie ambieert vanuit deze visie een actieve rol bij binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen.

Kastanjeweg Oost in Uden is één van de 12 stedelijke gebiedsontwikkelingen uit het bestuursakkoord van de provincie Noord-Brabant. De provincie ondersteunt de gemeente Maashorst bij het realiseren van de gewenste gebiedsdoelen onder andere het terugdringen van het woningtekort in combinatie met duurzaamheidsopgaven.

Toekomstbestendige kwaliteitsimpuls

Het gebied Kastanjeweg-Oost is een gebied aan de rand van het centrum van Uden met grote leegstaande panden, waarvan de ruimtelijke kwaliteit te wensen overlaat en er geen sprake is van een optimaal woon- en leefklimaat. De gemeente streeft naar een toekomstbestendige, duurzame kwaliteitsimpuls van het gebied. Binnen dit gebied liggen verschillende publieke en private ontwikkellocaties, gericht op woningbouw.

Meierijstad (Veghel)

Het Havenkwartier in Veghel is een van de twee centrumpolen van het Veghelse centrum. Binnen het Havenkwartier ligt de Noordkade, een nationaal bekend en goed voorbeeld van een succesvolle transformatie. De locatie blijft zich ontwikkelen tot een veelzijdige leisurelocatie, met unieke attracties zoals The Chocolate Factory.

Niet alleen speelt het Havenkwartier een centrale rol in het stadshart, het biedt ook veelbelovende mogelijkheden voor innovatieve stedelijke woningbouw. Het is essentieel om hierbij rekening te houden met de nabijgelegen bedrijventerreinen van onder andere Jumbo en Friesland Campina, en de ontsluiting ervan te waarborgen.

Nieuw omgevingsplan en gebiedsprogramma

Het huidige Masterplan is inmiddels al meer dan 10 jaar oud en vraagt om vernieuwing. Onder de begeleiding van de provincie en Architecten Cie hebben er een aantal werkateliers met verschillende experts plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot een stedenbouwkundige structuurkaart. Momenteel werkt de gemeente, samen met de provincie Noord-Brabant, aan een conserverend omgevingsplan en een gebiedsprogramma dat aansluit op de nieuwe structuurkaart. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een ontwikkelstrategie voor het gebied om de toekomstige groei en ontwikkeling te waarborgen.

Oss: Spoorzone

De gemeente Oss werkt aan een ambitieuze transformatie van de spoorzone, met als doel een levendig stedelijk gebied te creëren waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. Onder de naam Oss Centraal wordt een grootschalige verstedelijkingsopgave gerealiseerd, met plannen voor circa 6.000 woningen en 3.000 arbeidsplaatsen.

Dit gebied, gelegen tussen de NS-stations Oss en Oss-West, wordt een bruisende omgeving die inspeelt op de behoefte aan groei, duurzaamheid en leefbaarheid.

Integrale visie en uitvoeringsstrategie

Samen met de provincie Noord-Brabant ontwikkelt de gemeente een integrale visie en uitvoeringsstrategie. Hierbij staan thema’s als klimaat, energie, groen, mobiliteit en de aanpak van de spoorbarrière centraal. Belangrijke onderdelen van de plannen zijn:

  • Sterke verbindingen tussen noordelijk en zuidelijk Oss en verbeterde fiets- en OV-infrastructuur;
  • Duurzame stedenbouw, waarin groen, water, en klimaatadaptatie een prominente rol spelen;
  • Een mix van functies, met ruimte voor wonen, werken, voorzieningen en recreatie;
  • Innovatie en erfgoed, waaronder de doorontwikkeling van Pivot Park en behoud van Oss’ industriële karakter.

Gebiedsplan Oss

Het gebiedsplan Oss Centraal vormt de basis voor een leefbare, toekomstbestendige stad. De gemeente en provincie nodigen bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden uit om samen te werken aan dit unieke project. Oss Centraal: waar verleden, heden en toekomst samenkomen.

De gemeente en provincie hebben een intentieovereenkomst met bijbehorende plan van aanpak ondertekend om samen de haalbaarheid van deze gebiedstransformatie te onderzoeken.

's-Hertogenbosch: Spoorzone

Stedelijk Brabant is na de Randstad het meest verstedelijkte gebied van Nederland, met ’s-Hertogenbosch als een belangrijke spil in deze dynamische regio.

De stad staat voor een forse verstedelijkingsopgave: er moeten tot 2040 zo’n 50.000 tot 60.000 woningen en 35.000 tot 42.000 arbeidsplaatsen worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zijn duurzaamheid, gezondheid en leefbaarheid cruciale pijlers in deze ontwikkeling.

Vijf ontwikkelprincipes

Om deze doelen te bereiken, werken gemeente en provincie intensief samen aan een Regionale Verstedelijkingsstrategie met vijf ontwikkelprincipes:
1. Bodem en watersystemen centraal stellen;
2. Natuur en landschap laten meegroeien;
3. Stadsvernieuwing combineren met nieuwbouw;
4. Slimme mobiliteitsoplossingen;
5. Duurzame en kwalitatieve werkgebieden.

Een speerpunt in deze strategie is de Spoorzone in ’s-Hertogenbosch, een NOVEX-gebied aangewezen door het Rijk voor grootschalige, duurzame woningbouw en stedelijke ontwikkeling. Hier wordt ingezet op een gezonde leefomgeving met aandacht voor klimaatadaptatie, energieneutraliteit en ontmoeting.

Samenwerking staat centraal

Door doelen op het gebied van woningbouw, mobiliteit, natuur en economie te verbinden, versterken de provincie en gemeente niet alleen de stad, maar ook de regio en haar nationale positie. Met de Spoorzone als voorbeeldproject bouwen ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant aan een toekomstbestendig, innovatief en aantrekkelijk stedelijk gebied.

Drie kernprojecten in de Spoorzone

1. OV-Knoop Bosch Centraal

Het station wordt een ontmoetingsplek en mobiliteitshub, klaar voor de toekomst. Met verbeterde voorzieningen en ruimte voor vergroening en duurzame mobiliteit wordt deze knoop een sleutel voor stedelijke groei.

2. Innovatie Kwartier ‘s-Hertogenbosch

Dit voormalig industrieterrein groeit uit tot het hart van innovatie, data en technologie. Met ruimte voor ondernemerschap, 500-600 woningen, hybride leeromgevingen en een mobiliteitshub versterkt het de positie van ’s-Hertogenbosch als data- en cultuurstad van Nederland.

3. Bossche Stadsdelta

Een groene en creatieve stadsuitbreiding waar cultuur, erfgoed, wonen en werken samenkomen. Inclusief een groot oeverpark, 1.700 betaalbare woningen en ruimte voor ontmoeten, circulariteit en duurzame mobiliteit.

Samenwerking en toekomstvisie

De Provincie Noord Brabant gaat samen met de gemeente 's-Hertogenbosch een samenwerkingsagenda aan. Dit om zo goed mogelijk samen op te trekken in de verkenning van de verschillende gebiedsontwikkelingen rond het spoor van 's-Hertogenbosch.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.