Regio West
Bekijk de binnenstedelijke transformatieopgaven van de regio West in Bergen op Zoom, Breda, Oosterhout en Roosendaal, regio West-Brabant.
Bergen op Zoom: Centrumgebied
De ontwikkeling van binnensteden heeft de laatste jaren een vlucht genomen, mede veroorzaakt door het veranderende (online) consumentengedrag. In Bergen op Zoom is het aantal winkels de laatste jaren sterk verminderd en de leegstand toegenomen. De uitstraling en daarmee de beleving is hierdoor afgenomen en het heeft geleid tot lagere bezoekersaantallen.
Om het tij te keren heeft de gemeente in samenwerking met de provincie de visie ‘Toekomstbeeld Binnenstad’ opgesteld. Op 2 februari 2023 is deze visie door de gemeenteraad vastgesteld. Om te komen tot een aantrekkelijke en fijne binnenstad in Bergen op Zoom zijn er in het Toekomstbeeld 2030 vijf ontwikkelprincipes opgenomen.
Projecten en sleutellocaties
In de binnenstad van Bergen op Zoom en direct tegen de binnenstad aan zijn er verschillende projecten en sleutellocaties te definiëren, die grote impact hebben op de binnenstad. Zoals bijvoorbeeld;
- de herinrichting van het Gouvernementsplein;
- de invulling van begane grond Anno 52 (het oude V&D gebouw);
- de herontwikkeling van omgeving de Parade;
- de woningbouwontwikkeling op Plein13.
De gemeente kijkt samen met de provincie naar de invulling van (een van) deze sleutelprojecten.

Breda: 't Zoet
Breda staat aan de vooravond van een grootschalige stedelijke ontwikkeling van haar centrum. De gemeente en de provincie willen deze ontwikkeling gezamenlijk integraal oppakken. Daarvoor zijn samenwerkingsafspraken op het gebied van water/natuur, verstedelijking en mobiliteit gemaakt. De meeste afspraken concentreren zich op de ontwikkeling van CrossMark en daarbinnen op ’t Zoet.
Hoge kwaliteit en klimaat adaptief
Onze gezamenlijke ambitie is dit gebied te ontwikkelen tot een hoogstedelijk gebied waar gewoond wordt, gewerkt en waar je diverse centrumfuncties vindt. Als tegenhanger van de hoogstedelijkheid maken we een onderscheidende en robuuste water- en groenstructuur. Die geeft het gebied veel kwaliteit en maakt het klimaat adaptief. Gemeente en provincie trekken samen op in het maken van plannen hiervoor.
Grootschalige woningbouwlocatie
Op basis van het masterplan, de bijbehorende businesscase en de ontwikkelstrategie bepalen we als provincie of en hoe we langjarige partner van de gemeente gaan worden. Begin 2024 zijn deze producten klaar en kunnen we deze afweging gaan maken.
Het Rijk heeft voor de eerste fase van de ontwikkeling van ’t Zoet € 50 miljoen subsidie gegeven als grootschalige woningbouwlocatie. Daarbij is afgesproken dat in 2030 tenminste 1.700 woningen in aanbouw zijn genomen. We verwachten dat de totale ontwikkeling van de locatie 20 tot 30 jaar gaat duren.

Oosterhout: Arendshof
Oosterhout pakt het grootst aan met 15.000 m2 aan nieuwe bestemmingen.
In Arendshof 2 worden winkels (à 9.000 m2) getransformeerd tot een open, groen en verbindend nieuw gemeentehuis. Het gaat hier om een voor een gemeente dapper besluit dat richtinggevend werd.
Kloppend hart met geheel eigen identiteit
Gemeente én provincie werken samen aan het opstellen van een ontwikkelvisie voor Arendshof I met aandacht voor een goede verbinding met de gebieden eromheen. Arendshof I krijgt een kloppend hart waar gewond en gewerkt kan worden. Met een geheel eigen identiteit, waarin ruimte voor groen, ontmoeten en verblijven centraal staat en die past bij haar oorspronkelijke ontstaansgeschiedenis van Oosterhout.
Roosendaal: Centrumgebied
In Roosendaal zijn de eerste resultaten van een gezonde stad te zien.
Het V&D-gebouw verandert in een prachtig wooncomplex; 15.000 m2 aan lege winkels krijgt een nieuwe bestemming. Het compacte winkelgebied is straks de kern van een nieuwe, leefbare en groene binnenstad waar ook cultuur een plek heeft. De Dr. Braberstraat verandert van winkelstraat in groene woonstraat. Ook de spoorzone biedt een unieke kans voor woningen, onderwijs en het ontwikkelingen van nieuwe economie. De gemeente en de provincie werken samen op basis van een samenwerkingsagenda aan de huiskamer van de stad.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.