Campussen (bedrijventerreinen)
Campussen zijn locaties waar bedrijven en kennisinstellingen (samen)werken aan onderzoek, ontwikkeling en productinnovatie binnen een specifiek thema.
Ze vormen strategische plekken voor (open)innovatie en (nieuw) ondernemerschap in Brabant, waar technologie en kennis samenkomen, faciliteiten worden gedeeld, start- en scale-ups ontstaan en kunnen groeien. Deze campussen zijn ook een belangrijke facilitator voor de groei van sterke Brabantse ecosystemen en dragen bij aan maatschappelijke missies. Zo versnellen en versterken ze de innovatie- en concurrentiekracht van Brabant.
Daarom zet provincie Noord-Brabant zich in voor de ontwikkeling van campussen, zoals:
- Automotive Campus in Helmond
- Pivot Park in Oss
- Brainport Industries Campus in Eindhoven
Samenwerking onderwijs, bedrijfsleven en overheid
Op campussen werken onderwijs, kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid vaak samen in een triple helix verband. Zo maken ze gezamenlijk gebruik van (dure) onderzoeksfaciliteiten en betrekken scholen de vraagstukken van bedrijven in hun onderwijs. Andersom kunnen bedrijven gebruikmaken van de kennis van studenten en scholen. Dat biedt studenten goede praktijkervaring en levert bedrijven een frisse blik en nieuwe invalshoeken op. Zo ontstaan nieuwe ideeën, producten en diensten. De combinatie van aantrekkelijke werkomgeving, gedeelde faciliteiten en de stimulans om elkaar te ontmoeten en samenwerken, helpt bij het aantrekken en behouden van talent.
De rol van de provincie bij campusontwikkeling
De provincie kan partner zijn bij de (door)ontwikkeling van campussen. Dat gebeurt wanneer de ontwikkeling van een campus aansluit bij de maatschappelijke doelstellingen van de provincie of wanneer er kansen zijn die door de markt niet (voldoende) worden opgepakt. De belangrijkste reden voor de provincie om campussen te ondersteunen, is het belang dat de provincie heeft bij de ontwikkeling van (regionale) ecosystemen, het versnellen van innovatie en het versterken van de regionale concurrentiekracht. Vooral in de idee- en opstartfase van een campus kan de provincie een belangrijke rol spelen. Dit is maatwerk.
Het doel van provinciale betrokkenheid is om bedrijvigheid en werkgelegenheid te stimuleren, meer opleidingen en studenten aan campussen te verbinden, spin-offs en startups te bevorderen en innovatieprogramma’s te laten groeien. Dit draagt bij aan een florerende Brabantse economie, waar Brabanders direct van kunnen profiteren.
De provincie bevordert de kracht van de campus door te streven naar: het aantrekken van bedrijven en kennisinstellingen, die elkaar aanvullen rond een thema dat voor Brabant belangrijk is (topsector). Op deze manier geeft Brabant invulling aan de ambitie om te horen bij de Europese top van (industriële) kennis- en innovatieregio’s. En zo welvaart en duurzame ontwikkeling in de regio te stimuleren.
• Lees meer over: De rol van de provincie in de ontwikkeling van Toplocaties (pdf, 75 kB)
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.