Geen dag is hetzelfde voor onze weginspecteurs. Niet alleen signaleren ze zelf onveilige situaties op de weg, de verkeerscentrale krijgt ook allerlei meldingen binnen. Die worden doorgezet naar de weginspecteur van dienst om af te handelen. Onder incidenten vallen ook ongevallen met alleen blikschade, pechgevallen, aanrijdingen met dieren, storing aan verkeersregelinstallaties, achtergelaten voertuigen en afgevallen lading.

Wekelijks voeren ze een schouw uit om te kijken hoe onze wegen en fietspaden er bij liggen, of de openbare verlichting in orde is en hoe het groen en de bomen langs de weg er bij staan. Na een hevige storm of fikse regenbui controleert de weginspecteur of er grote takken gevaarlijk loshangen of bomen alsnog op omvallen staan. En of het water snel genoeg afgevoerd wordt. Een verstopping in de afwatering moet snel verholpen worden. 

Taken

De weginspecteur heeft een aantal belangrijke taken:

Wat doet de weginspecteur bij incidenten?

Bij incidenten is het belangrijk dat de weg zo veilig en zo snel mogelijk weer vrijkomt. Politie, ambulance, brandweer, gemeente en provincie werken daarvoor intensief samen. 
Om de weg na een incident snel weer vrij te krijgen, heeft de weginspecteur zijn eigen taken. De weginspecteur treft veiligheidsmaatregelen en zorgt voor doorstroming of omleiding van het verkeer. Hij leidt bijvoorbeeld het verkeer met volg- en stoptekens om het incident heen. Als de situatie daarom vraagt zorgt hij voor een afzetting van de rijstrook of van de gehele weg. Zo kunnen hulpdiensten en bergers veilig hun werk doen.
De weginspecteur beoordeelt of er schade is aan bijvoorbeeld het wegdek is die gerepareerd moet worden. Waar mogelijk ondersteunt hij de andere partners, bijvoorbeeld de politie of brandweer. De weginspecteur verlaat altijd als laatste de plek van het incident en geeft het sein dat de weg weer vrij is voor verkeer. 

Volg weginspecteurs

Twitter: @WIS_Sven
Facebook: Steunpunt Uden
Facebook: Steunpunt Oud Gastel