Klimaatverandering vergroot de urgentie om actie te ondernemen. Droogte, extreme neerslag, hogere watertemperaturen en meer gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. De basis in heel Brabant moet op orde zijn.Hiervoor is het noodzakelijk om Brabant-breed afspraken te maken, waarbij er specifieke aandacht nodig is voor grondwaterbeschermingszones en natuurgebieden. Een gebiedsgerichte analyse moet duidelijk maken welke aanvullende maatregelen genomen moeten worden.
Schoon water
Schoon water is niet langer vanzelfsprekend. Lokaal zitten er meer meststoffen en zware metalen in het ondiepe grondwater dan toegestaan. Ook de diversiteit en concentraties van kunstmatige stoffen nemen toe. Het diepe grondwater is nog steeds schoon maar de kwaliteit staat steeds meer onder druk door meer activiteit in diepe bodemlagen.
Artikelen over dit onderwerp
Voldoende drinkwater voor Brabanders: nu en in de toekomst.
Schoon en voldoende drinkwater is van groot belang voor de provincie.
KRW-impuls Brabant: samen werken aan schoner en gezonder water
De provincie Noord-Brabant en de Brabantse waterschappen (De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta) zetten samen met partners extra stappen om de waterkwaliteit in Brabant verder te verbeteren. Dit doen we met de KRW-impuls Brabant.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.
Tipkaart Chemievrij beheer sportvelden

Chemievrij beheer van sportvelden kan! Zie de tipkaart met praktische tips.