Drinkwaterreserveringsgebieden (DRG’s) in Noord-Brabant


Dagelijks zorgen we met onze partners voor voldoende en schoon water. In Noord-Brabant maken we drinkwater van grondwater. De grondwaterkwaliteit in sommige waterwingebieden in Brabant gaat achteruit. Daarom zijn we op zoek naar gebieden waar mogelijk, in de toekomst, drinkwater gewonnen kan worden door Brabant Water. Deze gebieden noemen we drinkwaterreserveringsgebieden.

Wat zijn drinkwaterreserveringsgebieden (DRG’s)?

DRG’s zijn gebieden waar in de toekomst drinkwater gewonnen kan worden als dat bij de huidige waterwinningslocaties niet meer mogelijk is vanwege kwaliteitsproblemen. Het is een reserveoptie en bedoeld als noodoplossing, niet om de groeiende watervraag op te vangen. Voor gebruik is nog een vergunningstraject nodig.

Waarom DRG’s?

Het wordt steeds drukker onder de grond in Nederland. Daarom heeft de provincie nu alvast vijf gebieden geselecteerd als mogelijke drinkwatervoorzieningen in de toekomst. Deze worden alleen gebruikt als de kwaliteit van de huidige drinkwaterbronnen van Brabant Water onvoldoende is en zuivering geen oplossing biedt.

Om welke gebieden gaat het?

Uit onderzoek zijn drie geschikte locaties binnen bestaande grondwaterbeschermingsgebieden naar voren gekomen: Waalwijk, Oosterhout en Oss (Lith). Daarnaast zijn twee nieuwe gebieden geselecteerd: in de gemeente Drimmelen (bij Wagenberg) en in de gemeente Heusden (bij Haarsteeg).
Deze locaties zijn gekozen vanwege minimale impact op water en natuur, een geschikte ondergrond en een goede spreiding in stedelijk en landelijk gebied.

De provincie bepaalt in de Omgevingsverordening waar de boringsvrije zone komt. Hiervoor wordt de Omgevingsverordening aangepast. De aangepaste regels gaan op 1 januari 2026 in. De verwachting is dat het ontwerp van de aangepaste Omgevingsverordening deze zomer ter inzage ligt.

Wat betekent het als een gebied wordt aangewezen als een DRG?
Na de aanwijzing moet de provincie de DRG’s beschermen. Dit gebeurt door ze als 'boringsvrije zone' te benoemen.

  • Een boringsvrije zone heeft geen restricties aan het maaiveld.
  • In een boringsvrije zone mag de diepe kleilaag in de ondergrond niet doorboord worden. De klei biedt namelijk bescherming tegen verontreinigingen van het grondwater dat eronder stroomt. In Haarsteeg ligt deze kleilaag ongeveer op 80 meter diepte. In Wagenberg op ongeveer 110 meter diepte.
  • In boringsvrije zones zijn geothermie (warmte uit de aarde als alternatief voor aardgas) en gaswinning uitgesloten.
  • In boringsvrije zones mogen open bodemenergiesystemen en grondwaterputten wel, mits de kleilaag niet doorboord wordt.

Hoe zijn de grenzen van de nieuwe boringsvrijze zones bepaald?
Via stroombaanberekeningen wordt bepaald welke type beschermingszone (grondwaterbeschermingsgebied of boringsvrije zone) nodig is en hoe groot deze zones moeten zijn. Op basis van deze berekeningen zijn de boringsvrije zones ingetekend en deze volgen de perceelgrenzen.

Wanneer worden DRG’s ingezet?

Een DRG wordt pas ingezet als een bestaande waterwinning niet langer duurzaam kan worden gebruikt.
Als kwaliteitsproblemen met aanvullende zuivering kunnen worden opgelost, is verplaatsing naar een DRG niet nodig. Alleen als ook na extra maatregelen de kwaliteit van het grondwater onvoldoende blijft en schoon drinkwater niet gegarandeerd kan worden, wordt verplaatsing overwogen. Dit gebeurt in complexe situaties en altijd in overleg met Brabant Water, de provincie en andere betrokkenen.
Brabant Water probeert eerst altijd om kwaliteitsproblemen met aanvullende zuivering op te lossen. De belangrijkste reden voor verplaatsing is dus de waterkwaliteit, niet de groei van de drinkwatervraag.


Veelgestelde vragen

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.