Schoon drinkwater
Schoon en voldoende drinkwater is van groot belang voor de provincie Noord-Brabant. Op dit moment staat de drinkwatervoorziening onder druk, voornamelijk in West- en Midden-Brabant. Om deze drinkwatervoorziening op de lange termijn veilig te stellen, zet de provincie zich in met de Brabantse drinkwaterbedrijven Brabant Water en Evides en andere betrokken partijen om de drinkwatervoorziening toekomstbestendig te maken. Sinds 2020 werkt de provincie volgens de strategie ‘Robuuste drinkwatervoorziening van Noord-Brabant en Midden Zeeland’.
Bescherming bestaande grondwaterwinningen
De huidige 37 grondwaterbronnen staan onder druk door kwaliteit- en kwantiteitsproblemen. De grondwaterkwaliteit wordt bedreigd door o.a. bestrijdingsmiddelen, meststoffen, zware metalen, medicijnresten en zorgwekkende stoffen zoals PFAS. Early warning monitoring is hierbij een belangrijk instrument om deze stoffen beter in kaart te brengen en hierop te sturen. Samen met de drinkwaterbedrijven, het Rijk, de waterschappen en de omgevingsdiensten wordt de bescherming verder versterkt door de bronaanpak te verbeteren, te sturen op grondgebruik en gebiedsgericht maatwerk uit te voeren. Verder wordt er invulling gegeven aan de opdracht vanuit het Rijk om drinkwaterreserveringsgebieden toe te wijzen om de toekomstige groei en mogelijke achteruitgang in kwaliteit op te vangen.
Nieuwe en uitbreiding bestaande grondwaterwinning
De provincie heeft bestuurlijke afspraken gemaakt met de drinkwaterbedrijven om niet meer te onttrekken dan een bepaald onttrekkingsplafond, ook al is er meer vergunning ruimte. In West-Brabant is er echter een tekort aan vergunning ruimte. Daarom is het nodig dat daar een nieuwe drinkwaterwinning wordt gerealiseerd. Vanwege het onttrekkingsplafond wordt er elders in Brabant vergunning ruimte ingeleverd. In totaal neemt de vergunning ruimte door plannen voor de nieuwe winning niet toe. Op dit moment loopt er een MER-procedure om een nieuwe grondwaterwinning in Kruisland te onderzoeken.
Ontwikkeling van alternatieve bronnen
In de Droogteagenda is afgesproken om 60 miljoen m3 minder grondwater te onttrekken voor de drinkwatervoorziening in 2040. Om dit te halen is het ontwikkelen van alternatieve bronnen voor grondwaterwinning essentieel. De drinkwatervraag stijgt namelijk nog steeds. Op dit moment loopt er een pilot van Brabant Water naar het gebruik van brak grondwater als bron voor drinkwater. Verder wordt gekeken naar het gebruik van zeewater en effluent voor het maken van drinkwater en het hergebruik van proceswater en bronbemalingen.
Waterbesparing
Een niet te vergeten onderdeel wat zeer effectief kan zijn is het simpelweg minder gebruiken van water. Het nationale streven is om het gemiddelde gebruik van 130L per persoon per dag te verminderen naar 100L. Naast publiekscampagnes samen met de drinkwaterbedrijven, waterschappen en gemeenten, kijkt de provincie ook naar de inzet van financiële prikkels en het stimuleren van innovatieve projecten. Verder zijn de drinkwaterbedrijven bezig met de uitrol van slimme watermeters om zo ook het verbruik beter in kaart te brengen.
Samenwerking binnen Brabant en Nederland
Samenwerking is essentieel op het gebied van drinkwater. In het kader van het Actieplan Leveringszekerheid Drinkwater wordt er een nationaal actieplan en regionale actieplannen gemaakt per leveringsgebied. Voor Noord-Brabant geldt dat er twee regionale actieplannen zijn, van Brabant Water en Evides. Daarnaast wordt in opdracht van het Rijk de reikwijdte van de zorg- en leveringsplicht onderzocht samen met de andere provincies en in overleg met drinkwaterbedrijven.
In al deze projecten is er een intensieve samenwerking op alle niveaus tussen de provincie, Brabant Water en Evides. Ook wordt er samengewerkt en kennis uitgewisseld tussen provincies onderling. Zo zijn en blijven we op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen bij andere provincies en drinkwaterbedrijven. Verder staat de provincie Noord-Brabant in contact met de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Recentelijk heeft de Zuidelijke Rekenkamer onderzoek en aanbevelingen gedaan om de drinkwatervoorziening in Brabant te verbeteren. De provincie zal hier in 2025 verdere uitwerking aan geven.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.