Voldoende water
Brabanders zijn gewend om altijd genoeg water te hebben. Maar steeds vaker krijgen ook wij te maken met een gebrek aan water. Op korte termijn levert droogte problemen op voor de scheepvaart, de landbouw en de natuur. Op lange termijn kan verdroging zorgen voor problemen voor de leefomgeving en gezondheid, de drinkwatervoorziening, industrie en mobiliteit.
Minder water onttrekken
Zowel in het oppervlaktewater als in het grondwater nemen de hoeveelheden en voorraden af. Op korte termijn zijn er veel schommelingen, maar op de langere termijn is de trend dat er een structureel tekort is. Bovendien verwachten we dat door veranderingen in het klimaat vaker droogte zal optreden. Om de grondwatervoorraden te voeden, moet er minder water worden onttrokken, en meer water worden aangevuld.
Er valt in Brabant genoeg regen om het ondiepe grondwater aan te vullen, mits het water- en bodemsysteem wordt ingericht op het vasthouden van water.
Uitgangspunt voor voldoende water is dat Brabant uiterlijk in 2027 voldoet aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) waarbij de grondwatervoorraad weer in balans is en dat de wateromstandigheden voor de natuur goed zijn.
Klimaatbestendig watersysteem
Voor de langere termijn werken we aan een klimaatrobuust watersysteem. Dat betekent dat er balans is tussen het water vasthouden en aanvaardbare risico’s voor wateroverlast.
Artikelen over dit onderwerp
De provincie werkt samen met Brabantse waterpartners om meer water vast te houden en minder grondwater te gebruiken.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.