Publieksgrondwatermeters in Brabant
Wist u dat we eigenlijk altijd over grondwater lopen in Brabant? Soms zit dit grondwater heel dicht onder onze voeten, maar het kan ook een paar meters diep liggen. Onze publieksgrondwatermeters zijn uw venster naar de ondergrondse wateren. Ze laten zien of het ondiepe grondwater op een specifieke plek hoger, normaal of lager staat dan gemiddeld voor die tijd van het jaar.
Downloads
Grondwater in Noord-Brabant
Grondwater is water dat via neerslag, sloten, meren en rivieren in onze bodem is gezakt. Het is nodig voor een gezonde natuur en landbouw. Ook is het diepere grondwater de belangrijkste bron van ons drinkwater.
Het grondwater stond vroeger op veel plaatsen in Brabant te hoog voor landbouw en bebouwing. Daarom werd het teveel aan regenwater rechtstreeks via riolen, sloten en rivieren naar de zee afgevoerd. Hierdoor wordt het grondwater nu te weinig aangevuld. De grondwaterstanden zijn te laag en Noord- Brabant verdroogt steeds meer. Bovendien komen er door klimaatverandering langere periodes van droogte voor, waardoor verdroging van de bodem toeneemt.
Meer vasthouden en minder gebruiken
De provincie, waterschappen en gemeenten nemen maatregelen. We moeten met elkaar meer regenwater vasthouden om de grondwatervoorraad aan te vullen en minder grondwater te gebruiken. Ook u kunt helpen om de verdroging van Brabant tegen te gaan. Bijvoorbeeld door tegels in uw tuin te vervangen door groen, uw regenpijp af te koppelen en planten te sproeien met opgevangen water uit een regenton. Voor ons allemaal geldt: elke druppel telt. Kijk wat u kunt doen op www.klimaatadaptatiebrabant.nl.
Verken de locaties
Benieuwd waar u de publieksgrondwatermeters in Brabant kunt vinden? Bekijk de locaties op de kaart.
Nieuwe publieksgrondwatermeters
Dit zijn de nieuwste meters, ontworpen in samenwerking met installateur Avallo, Waterschap de Dommel en Provincie Noord-Brabant. In 2023 en 2024 zijn er 15 nieuwe meters geplaatst in het werkgebied van waterschap De Dommel. In 2024 en 2025 volgen er meer nieuwe meters in de rest van Brabant.
Bestaande publieksgrondwatermeters
Via het project “Water in de Peiling” van ruim 20 jaar geleden zijn in heel Nederland publieksgrondwatermeters geplaatst, waaronder ook in Brabant. Ze hebben hetzelfde doel als de nieuwe, maar zien er net iets anders uit.
Hoe werkt de publieksgrondwatermeter?
De Publieksgrondwatermeter laat met 3 verschillende kleuren zien of het ondiepe grondwater ter plaatse hoger (blauw), normaal (groen) of lager (rood) staat dan gemiddeld. De grondwatermeter bestaat uit een buis die voor een deel onder de grond, in het grondwater staat. Boven de grond is een lange koker zichtbaar die de stand van het grondwater aangeeft dankzij de constructie onder de grond. De kleuren helpen u te begrijpen of we ons in een (te) droge (rood) of natte (blauw) situatie bevinden.
Seizoensvariatie in grondwaterstanden
De groene kleur op de meter toont de grenzen waarbinnen de gemiddelde grondwaterstand zich bevindt. Deze informatie is gebaseerd op langdurige metingen en/of gespecialiseerde rekentechnieken, waaruit de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) en gemiddelde laagste grondwaterstand (GLG) zijn afgeleid. In de winter en het vroege voorjaar zien we vaak de hoogste grondwaterstanden, terwijl de laagste grondwaterstanden typisch zijn in de zomer en het vroege najaar. Deze seizoensvariatie in grondwaterstanden is ook te zien in de visual. (jpg, 170 kB)
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.
Grondwaterstanden
Met ongeveer 300 meetpunten en 725 peilfilters meet de provincie real-time de grondwaterstanden en stijghoogten tot wel 500 meter diepte.