Meanderende Maas
De provincies Gelderland en Noord-Brabant werken met waterschappen, gemeenten, het Rijk, Natuurmonumenten en lokale betrokkenen aan de toekomst van het karakteristieke gebied rond de Maas tussen Ravenstein en Lith. In 2028 moet dit een sterkere dijk opleveren in een waterveilig en mooi gebied met ruimte voor mens, rivier en natuur. Een mooi voorbeeld van integraal riviermanagement met aandacht voor rivierverruiming, dijkversterking, natuurontwikkeling, recreatie en beroepsvaart.
Bekijk de virtuele vlucht door het gebied
Koppelkansen
Met rivierverruimende maatregelen in de uiterwaarden wordt de waterstand bij piekafvoeren verlaagd. Hierdoor hoeft de dijk in Brabant tussen Ravenstein en Lith minder te worden verhoogd. In het project is ruimte voor koppelkansen zoals de ontwikkeling van natuur en struinpaden in de uiterwaarden westelijk en oostelijk van Megen. Projectpartijen werken zo aan samenhangende opgaven op het gebied van onder andere waterveiligheid, waterkwaliteit, landschap en natuur, economische ontwikkeling en een goede doorvaart van de scheepvaart.
Draagvlak
De kracht van het project zit onder andere in de intensieve samenwerking met bewoners via interactieve werkplaatsen, dijktafels, keukentafelgesprekken, inloopbijeenkomsten, en een online ideeënkaart. Met als tussenresultaat dat betrokkenen blij zijn met het behoud van de karakteristieke bomen, en de optimalisatie van recreatieve routes op de dijk en in de uiterwaarden.
Planuitwerking
Het project bevindt zich in de planuitwerkingsfase waarin tot en met 2022 de mix aan maatregelen voor de dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling in samenspraak met de omgeving verder wordt uitgewerkt. De dijk wordt tot in detail ontworpen waarbij uitgebreid aandacht is voor de door bewoners geuite zorgen over mogelijke schade aan huizen en overlast door de werkzaamheden. De plannen worden onder andere tijdens zogenoemde gebiedssessies met direct betrokkenen besproken. Zo kan een ieder zijn eigen aandachtspunten naar voren brengen. Eind 2022 moet er een breed gedragen definitief ontwerp liggen als resultaat van de planuitwerking. In dat jaar worden ook de formele procedures doorlopen waarin gelegenheid is tot het indienen van zienswijzen.
Het project Meanderende Maas maakt onderdeel uit van het Deltaprogramma Maas en sluit prima aan bij de recente landelijke ontwikkeling van Integraal Riviermanagement Naast de provincies Gelderland en Noord-Brabant werken ook de waterschappen Aa en Maas en Rivierenland, en de gemeenten Oss, West Maas en Waal en Wijchen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten aan de realisatie van het project.
Bestanden
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.
Meanderende Maas
Kijk hoe de Meanderende Maas tot 2028 veilig, mooi en economisch sterker wordt gemaakt!