Froukje van de Klundert: Wat als...onze gezondheid leidend was?

Deze keynote raakt de gezonde leefomgeving, integraal werken en de verdichtingsopgave. Het doel? Jou inspireren tot anders denken over gezondheid, integraal werken en verdichting/stedelijke ontwikkeling. Froukje van de Klundert is architect en senior ontwerper met ruim 10 jaar ervaring in duurzaam stadsontwerp en strategisch ruimtelijke opgaven.
Emma Briggs: Levende stedelijke plinten

De groei van de stad en de daarbij oprukkende ruimtelijke verdichting brengt vele uitdagingen met zich mee. De plinten zijn bij uitstek plekken die voorzieningen kunnen huisvesten en waarmee hopelijk een win-win situatie ontstaat. Emma Briggs is als programma manager Stedelijke en Maatschappelijke voorzieningen druk bezig om een tool te ontwikkelen waarmee het makkelijker wordt de juiste voorzieningen, in de juiste volumes, te laten landen op de juiste plek in Eindhoven.
Provincie Noord-Brabant: Stedelijke transformatiegebieden als startmotor energietransactie

Rond energie verandert er veel de komende 25 jaar. We moeten naar duurzame alternatieven voor elektriciteit, maar we gebruiken ook steeds meer elektriciteit. ‘Netcongestie’ zien we steeds vaker terug als belemmering voor onze stedelijke opgaven en woningbouw. Want energie is niet meer vanzelfsprekend aanwezig. Maarten Diependaal en Roos Jeronimus van de provincie Noord-Brabant namen je mee in het vraagstuk rond energie in onze provincie en de aanpak voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.
Waterschap Aa en Maas: Stad als spons

De stad, of breder gezien, het bebouwde gebied, bestaat voor een groot deel uit verhard oppervlak. Hierdoor zakt regenwater minder goed in de bodem en stroomt het rechtstreeks naar het riool of sloot. Kan het rioolstelsel de neerslag niet aan, dan kan dit leiden tot vervuiling van het oppervlaktewater en overstromingen. Tegelijkertijd kampen we met periodes van droogte, waardoor het steeds belangrijker wordt om water vast te houden. Hilke van den Elsen en Susan Dingarten van Waterschap Aa en Maas werken met het programma De Stad als Spons aan een waterbestendige toekomst.
Robbert Snep: Natuur inclusief bouwen

Waarom is natuur inclusief bouwen zo belangrijk? Wat levert het, naast meer biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied), op? Wie is waarvoor aan zet en welke do’s en don’ts zijn er voor ontwikkelaars, bouwers en gemeenten? Robbert Snep, senior onderzoeker Groene Steden bij Wageningen University & Research (WUR), ging in deze sessie in op deze vragen.
Peter Mulder: Bewonersparticipatie

Peter Mulder (Adviseur bewonersparticipatie Platform 31) ging tijdens deze workshop in op vragen als: Wanneer betrek ik inwoners, wat is verplicht en wat wil je? Hoe bereik ik de ‘unusual suspects’ (o.a. kwetsbare, jonge of toekomstige bewoners) bij stedelijke gebiedsontwikkeling?
Fieke van den Beuken: Sociale Woningbouw

In stedelijke gebiedsontwikkelingen is het belangrijk een divers woningaanbod te realiseren. Als gemeente kun je hier op verschillende manieren mee omgaan. Fieke van den Beuken van Trudo uit Eindhoven zocht samen met jou naar antwoorden op de vraag: ‘Wat als we iedereen een plek geven?’
Thieu Besselink: Regeneratieve gebiedsontwikkeling

Regeneratieve gebiedsontwikkeling is een methode waarbij betrokkenen uit een gebied op zo'n manier samenwerken, dat ze de volle potentie en identiteit van een gebied leren kennen. Dr. Thieu Besselink voerde de dialoog langs voorbeelden uit de praktijk.