Gemeentelijke omgevingsvisie en omgevingsplan
In een omgevingsvisie legt de gemeente haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de langere termijn vast. De omgevingsvisie is zelfbindend voor de bestuurslaag die het heeft opgesteld.
Zowel in de fase dat de gemeente de omgevingsvisie opstelt (participatiefase) als de fase waarin een ontwerp-omgevingsvisie ter inzage ligt, levert de provincie graag input om de provinciale ambities en belangen te behartigen. Indien gewenst kan ontwerp-omgevingsvisie via een e-formulier Aanmelden ontwerp - omgevingsvisies aan de provincie worden aangeboden.
Water en bodem in omgevingsvisie en omgevingsplan
De provincie heeft 2 handreikingen gemaakt met het doel gemeenten (en anderen) te helpen bij het toepassen van de Europese, nationale en provinciale water -en bodemregelgeving in de gemeentelijke omgevingsvisie c.q. het omgevingsplan. Ook het principe Water en bodem Sturend wordt hierin meegenomen voor zover dit uitgewerkt is.
Bestanden
Gestructureerde controlelijst voor planbeoordelaars: wat is het minimum dat er opgenomen moet zijn in het omgevingsplan.
Handreiking voor gemeenten hoe de instructieregels uit de provinciale omgevingsverordening te vertalen in een omgevingsplan.
Deze handreiking schetst het gemeentelijke handelingsperspectief en de concrete invulling in de verschillende instrumenten.