Handreiking water en bodem in gemeentelijke visies en programma’s
Inhoud
Overige bodembelangen
Naast de bodembelangen zijn er nog andere bodembelangen om rekening mee te houden. Deze worden hier kort aangestipt.
Ondergrondse infrastructuur
De ondergrondse infrastructuur gaat met name over het aanleggen, verwijderen en onderhouden van kabels en leidingen. Denk daarbij aan kabels voor elektriciteit en internet en leidingen voor drinkwater, gas en riolering. Vanwege de veranderende maatschappij nemen activiteiten in de ondergrondse infrastructuur steeds verder toe. Het is belangrijk dat gemeenten hier rekening mee houden bij hun beleidsvorming, bijvoorbeeld het reserveren van groenstroken voor de aanleg van drinkwaterleidingen, zodat deze niet teveel opwarmen.
Gesloten bodemenergiesysteem, energievoorzieningen
Vanwege de energietransitie nemen activiteiten in de bodem toe. Denk daar bij aan systemen voor geothermie, bodemenergiesystemen, hoge temperatuuropslag maar ook aquathermie. In de omgevingsverordening van Noord-Brabant is een instructieregel opgenomen over gesloten bodemenergiesystemen. Naast een doelmatig gebruik van bodemenergie is deze instructieregel ook bedoeld om eventuele negatieve gevolgen van het bodemenergiesysteem te voorkomen. Dit gaat dan bijvoorbeeld over het voorkomen van grondwaterverontreiniging door lekkages.
Vanwege nieuwe vormen voor energieopwekking, bijvoorbeeld aquathermie, komen er steeds meer aanvragen binnen bij waterschappen voor het installeren van dit soort systemen in oppervlaktewater. Het is van belang dat gemeenten nadenken over de sturing op de vraag en aanbod van warmte in gebieden, in de concretisering van de transitievisie warmte. Uiteindelijk gaat dit ook doorwerken naar omgevingsplanactiviteiten, waar de gemeente bevoegd voor is.
Aardkundige waarden, cultuurhistorie en archeologie
De provincie heeft een instructieregel opgenomen over aardkundige waarden in bepaalde gebieden. Deze is bedoeld om de aanwezige waarden van gebieden te beschermen en om aantasting van deze gebieden te voorkomen. Met aardkundige waarden worden geologische, geomorfologische, bodemkundige en (geo)hydrologische waarden bedoeld. Daarnaast is ook regelmatig sprake van gebieden met cultuurhistorische of archeologische waarden. Bij ruimtelijke ontwikkelingen is het belangrijk dat gemeenten deze waarden in beeld hebben en hierover vroegtijdig met de provincie afstemmen. Zo is bijvoorbeeld de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) aangewezen als werelderfgoed in het Bkl. De provincie heeft hier een instructieregel voor opgenomen die inhoudt dat het omgevingsplan geen functies of activiteiten mag toelaten die de uitzonderlijke, universele waarde van dit gebied aantasten.