Handreiking water en bodem in gemeentelijke visies en programma’s
Inhoud
Gemeentelijk water- en rioleringsprogramma (WRP) en andere programma’s
De verdere uitwerking van het beleid over water en klimaatadaptatie in de gemeentelijke omgevingsvisie staat in een WRP. Het WRP is facultatief onder de Omgevingswet, maar de meeste gemeenten stellen wel zo’n programma vast. Naast de waterbelangen wordt daarin inmiddels ook vaak klimaatadaptatie meegenomen. Bij de vaststelling van het WRP is het vooral belangrijk dat u de provinciale belangen betrekt bij de invulling van de gemeentelijke watertaken. In de praktijk gebeurt dit nog onvoldoende, daarom geeft deze handreiking hier extra handvatten voor. De gemeentelijke watertaken betreffen de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater, de zorg voor afvloeiend hemelwater, het voorkomen van structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand, de zorg voor een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening en klimaatadaptatie. Bij deze watertaken hoort ook het voorkomen of reduceren van de nadelige gevolgen van riooloverstortingen voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.
Naast het WRP ontwikkelen gemeenten ook andere programma’s. In de meeste Wrp’s worden bodembelangen nog niet meegenomen, maar dit zou wel kunnen om een en ander meer integraal te benaderen in het kader van ‘water en bodem sturend’. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een programma ondergrond vastgesteld. In dit programma staan maatregelen voor kabels en leidingen, warmte, water, ondergronds bouwen, ecologie/groen, schone bodem/stortplaatsen en archeologie.
Bekostiging gemeentelijke watertaken
De bredere invulling van de gemeentelijke watertaken ten opzichte van het GRP (gemeentelijk rioleringsplan) vraagt steeds meer maatregelen in de publieke ruimte. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daarom de oude Modelverordening Rioolheffing vervangen door de Modelverordening Riool- en Waterzorgheffing. Daarin is een nieuwe grondslag opgenomen voor de rioolheffing. De belastingplicht is daarbij verschoven van panden met een directe of indirecte aansluiting op de riolering naar alle percelen in de gemeente. Van bredere maatregelen in de publieke ruimte heeft immers iedereen profijt. Dit is geen verplichting, maar wel mogelijk op grond van artikel 228a Gemeentewet. De inhoudelijke onderbouwing voor het bekostigen van de gemeentelijke watertaken kunt u opnemen in het WRP. Meer informatie staat op de site van Rioned.