Handreiking water en bodem in gemeentelijke visies en programma’s
Inhoud
Veilig water
Overstromingen van grote rivieren en regionale watersystemen kunnen leiden tot verlies van mensenlevens en economische schade. Noord-Brabant moet duurzaam beschermd zijn tegen overstromingen. Het gebruik van gronden en de transitie van gebieden is van grote invloed op de risico’s van overstroming (zowel de kans dat overstromingen optreden als de gevolgen van een overstroming). De provincie en de waterbeheerders geven met dijkversterkingen en ruimte voor de rivier (en beken) invulling aan de eerste laag van meerlaagsveiligheid. Gemeenten hebben een belangrijke rol bij de duurzame inrichting van gebieden met het oog op de gevolgbeperking van overstromingen (laag 2) en bij de crisisbeheersing (laag 3).
De volgende provinciale beleidsonderwerpen zijn van belang voor het gemeentelijke beleid. Deze raken niet direct aan een gemeentelijke watertaak, maar gaan vooral over ruimtelijke ontwikkelingen waar de gemeente een grote rol in speelt.
-
Omgevingsvisie:
-
Ruimte bieden aan dijkverbeteringsprojecten, rivier- en beekverruimingen, dit met het oog op het voorkomen van overstromingen.
-
Duidelijk maken dat de gemeente in principe geen medewerking verleent aan buitendijkse ontwikkelingen (voor zover het gaat om niet-riviergebonden activiteiten).
-
Behouden van lange termijn reserveringsgebieden voor het rivierbed van de Maas.
-
Ruimte reserveren langs waterkeringen voor mogelijke toekomstige dijkversterkingsprojecten.
-
Maken van beleid voor de gevolgen van een overstroming en dan met name de evacuatiemogelijkheden en zorg voor kwetsbare groepen.
-
WRP:
-
Onderzoeken doen naar de gevolgen van overstromingen en evacuatiemogelijkheden.
-
Maatregelen nemen om overstroming (elders) te voorkomen door bovenstrooms vasthouden van water.
-
Gebiedsontwikkeling:
-
Gebruik maken van de informatie over veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld van risicokaart.nl, en deze vertalen naar inrichtingseisen voor het gebied.
-
Verminderen van schade door overstromingen zowel binnendijks als buitendijks, door het maken van keuzes in de locatie van functies, de inrichting van de ruimte en de manier van bouwen.
-
Een standaard ontwikkelen om bij participatietrajecten over gebiedsontwikkeling aandacht te besteden aan de waterveiligheid.
Instructieregels
Voor wat betreft waterveiligheid heeft de provincie twee instructieregels opgenomen. Eén daarvan gaat over het voorkomen van activiteiten in de bodem die kunnen leiden tot het ondermijnen van de waterkerende functie van een primaire waterkering, bijvoorbeeld door afgravingen en ontgrondingen. En verder is er een instructieregel die gaat over bescherming tegen overstroming. Vanuit veiligheidsoverwegingen is het belangrijk dat er geen activiteiten in het rivierbed worden toegelaten die een gevaarlijke situatie opleveren voor toekomstige gebruikers. Meer informatie staat in de Handreiking omgevingsplan.