Regelingen en planschade
Inhoud
Planschade
In de Karolinapolder komen 4 nieuwe windmolens. Deze verandering heeft misschien gevolgen voor u. Bijvoorbeeld een waardedaling van uw woning. Dit noemen we planschade. Als dit op u van toepassing is, en u voldoet aan een aantal voorwaarden, heeft u mogelijk recht op een ‘tegemoetkoming in planschade’. Dit is een financiële vergoeding voor de waardedaling van uw woning.
Voor wie
Normaal gesproken vragen inwoners een tegemoetkoming in planschade zelf aan bij de provincie. Voor windpark Karolinapolder is (als onderdeel van de sociale randvoorwaarden) een speciale afspraak gemaakt tussen de provincie en RWE. In deze afspraak staat dat RWE een aanbod doet voor de tegemoetkoming in planschade aan een geselecteerd aantal omwonenden van het windpark. Dit zijn 43 adressen, van inwoners die binnen een straal van 1 km van de windmolens wonen en voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor planschade. Deze inwoners hoeven zelf dus geen procedure op te starten en een aanvraag te doen bij de provincie, maar worden ontzorgd door RWE.
Voor woningen buiten de straal van 1 kilometer, is niet zeker dat zij recht hebben op een tegemoetkoming voor planschade. Inwoners die buiten de straal van 1 kilometer wonen, maar toch denken recht in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming, kunnen daarvoor bij de provincie terecht.
De voorwaarden die in ieder geval belangrijk zijn voor dit project:
- De huidige eigenaar was ook eigenaar op de peildatum 24 december 2019.
- De huidige eigenaar heeft de woning gekocht vóór 18 juni 2012. Dit heeft te maken met de ‘voorzienbaarheid’.
- U heeft nog geen vergoeding ontvangen voor de waardedaling van uw woning.
Een planschadeverzoek indienen
Voor het project Karolinapolder zijn er 2 mogelijkheden:
- U bent vooraf geselecteerd en RWE neemt contact met u op
RWE is de organisatie die de windmolens plaatst. RWE selecteerde 43 adressen die waarschijnlijk recht hebben op planschade. De 43 adressen krijgen een aanbod voor de tegemoetkoming van planschade. RWE neemt zelf contact op met deze adressen en doet een aanbod voor de vergoeding van planschade. - U bent niet vooraf geselecteerd en u wilt zelf een planschadeverzoek indienen
U dient een planschadeverzoek in bij de provincie Noord-Brabant. Lees hoe u een planschadeverzoek kunt indienen
Periode
U kunt een planschadeverzoek indienen tot 5 jaar na het definitief (onherroepelijk) worden van de omgevingsvergunning. De vergunning voor windpark Karolinapolder is op 12 april 2023 definitief geworden. Dat betekent dat u tot 13 april 2028 een planschadeverzoek kunt indienen.
Aanbod tegemoetkoming planschade
De provincie heeft een overeenkomst met RWE. Hierin hebben de provincie en RWE afgesproken dat RWE een aanbod doet aan omwonenden die waarschijnlijk recht hebben op een vergoeding planschade. Het doel hiervan is om omwonenden te ontzorgen: indien u een aanbod krijgt van RWE, hoeft u geen planschadeprocedure te doorlopen bij de provincie.
RWE heeft een erkend planschadebureau ingeschakeld, namelijk SAOZ (Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken). SAOZ beoordeelt de schade en stelt een tegemoetkoming vast. De tegemoetkoming wordt rechtstreeks door RWE betaald.
U kiest zelf of u het aanbod van RWE wel of niet accepteert.
Hoogte van de vergoeding
Een onafhankelijke deskundige onderzoekt wat uw woning waard was vlak voordat de omgevingsvergunning voor Windpark Karolinapolder werd verleend, en wat uw woning waard was vlak nadat de omgevingsvergunning werd verleend. De omgevingsvergunning voor Windpark Karolinapolder werd verleend op 24 december 2019. Dit noemen we de peildatum. Met deze vergelijking wordt gekeken of en hoeveel uw woning in waarde is gedaald als gevolg van de omgevingsvergunning.
Bij deze vergelijking van de waarde worden verschillende mogelijke schadefactoren bekeken, zoals visuele hinder, geluidhinder, lichthinder, schaduwhinder/verminderde zonlichttoetreding en verminderde situeringwaarde.
Daarnaast is er een ‘normaal maatschappelijk risico’. Dit is een soort eigen risico dat van de waardedaling wordt afgetrokken. In het geval van Karolinapolder is dat 4% van de woningwaarde vóór de omgevingsvergunning.