Kleuren
Kleur speelt een cruciale rol in de provinciale huisstijl, omdat het de diversiteit en veelzijdigheid van de provincie Noord-Brabant weerspiegelt. Een uitgebreid kleurenpalet biedt de flexibiliteit om verschillende doelgroepen en thema’s aan te spreken, terwijl het tegelijk bijdraagt aan een consistente en herkenbare uitstraling.
De provincie Noord-Brabant heeft 1 corporate kleur (rood) en 18 basiskleuren. Het palet basiskleuren bestaat uit een set warme kleuren, koele kleuren en natuurlijke kleuren.
Corporate kleur Rood
Gebruik PNB Rood alleen voor het logo, de Brabanders in illustraties en knoppen op de website.
CMYK-kleuren en RGB-kleuren
Voor drukwerk gebruik je de CMYK-kleuren. Voor digitale toepassingen gebruik je de RGB-kleuren.
Overzicht corporate kleur en basiskleuren:
Download overzicht corporate kleur en basiskleuren (pdf, 2.7 MB)
Tinten
Iedere basiskleur heeft ook een aantal lichtere tinten (60% / 30% / 15%) en donkere tinten (basiskleur + 60% / 30% / 15% zwart):
Download overzicht tinten (png, 191 kB)
Kleurenpalet samenstellen
Kleur draagt bij aan de herkenbaarheid van de provincie. Daarnaast kan het ingezet worden om bepaalde thema’s of programma’s beter over het voetlicht te brengen.
Teveel verschillende kleuren kan het communicatiedoel in de weg gaan zitten. Daarom is het aantal kleuren dat je kunt gebruiken beperkt.
Ga je een kleurenpalet samenstellen voor een (langlopende) programma, thema of onderwerp waarin (volgens de verwachting) meerdere middelen uitgebracht gaan worden? Houd er dan rekening mee dat voor de opmaak van alle middelen (zowel online als offline) hetzelfde kleurenpalet gebruikt moet worden. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid van het thema of programma.
Check bij elk communicatiemiddel dat je gaat (laten) maken of het onderdeel uitmaakt van een reeks middelen en of er niet al eerder een kleurenpalet is samengesteld. Sluit in de opmaak aan bij dit kleurenpalet.
PNB-kleurencirkel
Gebruik bij het samenstellen van een kleurenpalet voor een communicatiemiddel de PNB-kleurencirkel als hulpmiddel. Kies bijvoorbeeld naast Middenblauw als hoofdkleur een contrasterende subkleur, bijvoorbeeld Oranje. Zo creëer je een gevarieerd en contrasterend kleurenpalet waarmee je alle kanten op kan.
Download kleurencirkel (pdf, 2.7 MB)
Opbouw kleurenpalet
- In elk gekozen kleurenpalet zit altijd PNB Rood, die gebruiken we alleen voor het logo en de illustraties (Brabander en signalering/highlights).
- Kies voor de omslag of voorpagina een basiskleur als hoofdkleur en tinten van deze basiskleur. Deze kleurenreeks is de basis voor de hoofdvensters, koppen, kleurvlakken en illustraties in het document.
- Kies voor het binnenwerk eventueel 1 of meerdere extra kleuren (of tinten). Zorg voor voldoende contrast met de hoofdkleur.
Download opbouw kleurenpalet (png, 65 kB)
Digitale toegankelijkheid
Houd bij toepassing van kleur rekening met de verplichte toegankelijkheidseisen niveau WCAG 2.1 AA. Hieronder zie je een overzicht met de kleurencombinaties die voldoen aan de WCAG 2.1 AA eisen.
- De kleine letter a betekent dat teksten gelijk aan of groter dan 9 pt (12 pixels) in deze kleur toegestaan zijn op de achtergrondkleur.
- De hoofdletter A betekent dat alleen teksten gelijk aan of groter dan 16 pt (18 pixels) in deze kleur toegestaan zijn op de achtergrondkleur. Voor bold teksten geldt een minimum formaat van 14 pt (16 pixels).
- Daarnaast mag je deze kleurencombinatie ook toepassen in grafische elementen (bijvoorbeeld in infographics, grafieken en iconen)
Is een bepaalde combinatie niet zichtbaar? Dan voldoet deze kleurencombinatie niet aan de gestelde eisen. Kies dan een andere kleurencombinatie.
Houd rekening met deze tabel bij het opmaken van teksten in alle soorten middelen. Doe dit ook in drukwerk, omdat deze middelen soms (later) ook online gepubliceerd worden.
Download toegankelijkheidsmatrix (pdf, 2.7 MB)