Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV)


Brabant streeft naar een veerkrachtig Brabantse landbouw- en voedselsysteem: een systeem dat toekomstbestendig is en aansluit bij de lange termijn-ontwikkelingen en (inter)nationaal beleid. Er wordt koers gezet naar een landbouw- en voedselsysteem 3.0, dat slim, circulair, waardevol en verbonden is. Met respect voor natuur en milieu én voor gezondheid en welzijn van mens en dier.

Omgevingsvergunning aanvragen

Veehouders die willen uitbreiden moeten hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket Veehouders of hun adviseurs moeten vóór het aanvragen van de vergunning eerst de BZV invullen via de BZV webapplicatie.

Gebruik BZV webapplicatie

Met de BZV webapplicatie kunnen veehouders en bedrijfsadviseurs zien hoe zij er op dit moment voor staan en scenario’s maken om te toetsen hoe zij de voor ontwikkelruimte vereiste score kunnen halen. Hierna dienen zij in de applicatie het gewenste scenario in, daarna maakt de adviseur of veehouder een PDF-rapport van dit scenario. Het PDF-rapport wordt meegestuurd met de omgevingsvergunningaanvraag. Het scenario komt vervolgens terecht bij de gemeente, welke het scenario beoordeeld.

Toegang

De BZV webapplicatie is openbaar toegankelijk voor iedereen, om te kijken welke veehouderijen gebruik hebben gemaakt van de BZV om te kunnen uitbreiden. Voor het besloten gedeelte dat bestemd is voor veehouders, bedrijfsadviseurs en gemeentes is een aparte toegang nodig via E-Herkenning (niveau 2+).

Veehouders kunnen zelf de BZV invoeren maar kunnen ook hun adviseur machtigen. Bent u adviseur en wilt u toegang tot een bedrijfslocatie? Maak dan gebruik van het aanvraagformulier De werkinstructies van de webapplicatie kunt u downloaden.

Let op: Veehouders moeten ook rekening houden met: Beleid veehouderij

Ontwikkelruimte verdienen

Onder zorgvuldig wordt verstaan dat veehouderijen hun bedrijfsvoering zo inrichten dat zij daarmee goed passen in hun omgeving. De BZV gaat uit van de gedachte dat ontwikkelruimte verdiend moet worden en niet onbegrensd is. Veehouders kunnen pas een vergunning aanvragen voor een uitbreiding na overleg met hun omgeving en nadat uit een objectieve toetsing (BZV) de score ‘zorgvuldig’ is gekomen. BZV toetst de thema's: gezondheid, dierenwelzijn, brandpreventie, energie, fosfaatefficiëntie, geur, fijnstof, endotoxines, biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied), mineralenkringlopen en verbinding met de omgeving.

BZV 2.3

Per 1 januari 2024 treedt de BZV versie 2.3 in werking. De BZV 2.3 is opgenomen in de Beleidsregel omgevingsrecht (paragraaf 7.3).

In de BZV 2.3 zijn de certificaten opnieuw beoordeeld en gewaardeerd. Daarnaast krijgt Topniveau bij Planet Proof Melk 1 punt extra, komen in de referentietabel voor emissiefactoren voor geur en fijnstof de nageschakelde technieken voor (opfok)leghennen te vervallen, komt de tabel met perspectiefvolle systemen om fijnstof te verminderen in de pluimveehouderij te vervallen en wordt monovergisting toegevoegd bij de maatlat ‘Verbinding, biodiversiteit, en omgeving’, onderdeel ‘Mestbe- of verwerking, mestdroging’.

Adviescommissie Veehouderij Noord-Brabant

Veehouders kunnen maatregelen kiezen en scoren als deze verder gaan dan de wettelijke minimumeisen. De BZV heeft 3 pijlers:

  • certificaten (onafhankelijk erkende certificaten die veel bedrijven hebben)
  • inrichting & omgeving (fysieke inrichting van het bedrijf)
  • innovatie

De BZV beloont ondernemers die innoveren, ook wanneer de innovaties nog geen bewezen bijdrage leveren aan een zorgvuldige veehouderij. De Adviescommissie veehouderij Noord-Brabant geeft advies over kansrijke innovaties in de veehouderij. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de vergunningverlening aan veehouders en zien erop toe dat zij voldoen aan de criteria van de BZV.

Vragen aan de Adviescommissie veehouderij Noord-Brabant kunt u mailen naar: PANELZV@brabant.nl


Bestanden

Vragen?

Wij helpen u graag verder!