Internationale arbeidsmarkt
De provincie werkt in het internationaal arbeidsmarktbeleid op 2 sporen:
1. Europese projecten Arbeidsmarkt, Kennis & Onderwijs
Naast internationale medewerkers investeert de provincie in EU-projecten die bijdragen aan verdere versterking van de Brabantse economie en arbeidsmarkt.
Overzicht projecten
- Resultaten van de Europese arbeidsmarktprojecten 2023 (online magazine)
- Resultaten van de Europese arbeidsmarktprojecten 2022 (pdf) (pdf, 28 MB)
- Resultaten van de Europese arbeidsmarktprojecten 2021 (pdf) (pdf, 15 MB)
2. Internationale medewerkers
De internationale medewerkers zijn van cruciale betekenis voor de verdere economische ontwikkeling van Brabant. Daarom ondersteunt de provincie verschillende initiatieven en voorzieningen.
Kenniswerkers
Het aantrekken van kenniswerkers voor Brabant gebeurt via TAP (Talent Attraction Program).
Het Holland Expat Center South (HECS) biedt Brabant-breed diensten aan internationale werknemers en hun gezinsleden, zoals ‘formalities’ (inschrijving BSN, verstrekken verblijfsvergunning, informatieverstrekking) en het Living In programma. Ook biedt het HECS hulp aan werkgevers die (willen) werken met internationale medewerkers.
Internationale studenten
Partners in de regio werken aan het aantrekken en behoud van internationale studenten. Naast het feit dat zij het Hoger Onderwijs verrijken, bestaat deze groep uit potentiële werknemers voor beroepen die kampen met krapte. Een voorbeeldproject is Brabant International Students.
Internationalisering onderwijs
Via het project internationalisering onderwijs wordt een extra impuls gegeven aan taal, cultuur en wereldburgerschap zowel voor Nederlandse als buitenlandse leerlingen en studenten. Bijvoorbeeld door het aanbieden van tweetalig of Engels onderwijs.
Grenswerkers
Voor grenswerkers in Noord-Brabant zijn er 4 grensinfo-punten:
- GrensInfoPunt HECS Eindhoven
- GrensInfoPunt ISD Brabantse Wal
- GrensInfoPunt Baarle-Nassau
- GrensInfoPunt Rijn-Waal
Arbeidsmigranten
De Brabantse Aanpak Arbeidsmigratie t/m 2021 vindt u onder Feiten en cijfers. Eind 2021 heeft de Provincie haar aanjagende rol hierin afgerond. In het voorjaar van 2021 heeft de provincie door PON/Telos een evaluatie van de Brabantse Aanpak laten uitvoeren. De resultaten zijn samengevat in 2 documenten: Evaluatie (pdf, 794 kB) en Advies (pdf, 780 kB).
Aanpak arbeidsuitbuiting
Lees meer over de aanpak van arbeidsuitbuiting.
Brabants Migratie Informatie Punt
De provincie Noord-Brabant wil samen met alle relevante regionale, nationale en internationale partners, de benodigde informatievoorziening voor arbeidsmigranten verbeteren. Daarom is een verkennend onderzoek (pdf, 4.8 MB) uitgevoerd naar een Brabants Migratie Informatie Punt (BMIP). Voorwaarde is dat het informatiepunt aansluit bij het landelijk beleid en zoveel mogelijk gebruikmaakt van de bestaande (kennis)structuren (zoals expatcentra, grensinformatiepunten en RNI-locaties). Op basis van dit verkennend onderzoek zijn de scenario’s getoetst op haalbaarheid en betrokkenheid vanuit het werkveld. Daarnaast is er een businesscase (pdf, 2.4 MB) ontwikkeld, inclusief financieringsmogelijkheden.
Sinds februari 2023 bouwt de provincie in opdracht van het Rijk aan een breed dekkend netwerk van Brabantse Migratie Informatiepunten. Zie hiervoor ook de Statenmededeling BMIP (pdf, 119 kB). Woensdag 8 november 2023 vond het openingsevenement plaats, waarbij minister van Gennip de start van de BMIP-pilot heeft bekrachtigd. Deze pilot loopt 2 jaar en de dienstverlening zal naar verwachting vanaf het 4e kwartaal 2023 in de lucht zijn.
Bekijk ook de flyer Informatiepunt Work in NL (pdf, 320 kB).
Artikelen over dit onderwerp
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.